ЖИТТЯ

“Просвітницький центр в Переяславі розміщений в “золотій середині” топових маршрутів”: Микола Богатир проти його перенесення

Просвітницький центр, яким опікується краєзнавець Микола Богатир, під загрозою знесення. Його територію можуть очистити для встановлення пам’ятника Михайлу Сікорському.

29 листопада комісія визначала, де в Переяславі розмістять пам’ятник Михайлу Сікорському. Управління містобудування, архітектури та використання земель міськради Переяслава запропонувало встановити пам’ятник між музеєм “Заповіту” та музеєм Трипільської культури. А гендиректор НІЕЗ “Переяслав” Олексій Лукашевич – територію просвітницького центру “Народний музей”. Втім, як каже Лукашевич, для встановлення пам’ятника приміщення “Народного музею” потрібно демонтувати, а сам центр перенести в інше місце. Питання планують вирішити вже в п’ятницю, 3 грудня.

Олексій Лукашевич розповів Інформатору, що міські депутати ще попереднього скликання підготували проєкт рішення щодо розміщення пам’ятника Сікорському на вулиці Шевченка, 3. На той момент просвітницького центру там не було. “За” тоді проголосували 14 осіб, тож рішення прийняти не вдалося. Аргументує свою пропозицію тим, що на цій локації велике скупчення пам’яток, тож монумент Сікорського там буде доречним. Також там є парковка, де можуть розміститися кілька автобусів. При цьому додає, що теперішнє приміщення центру перебуває в аварійному стані.

За його словами, до території просвітницького центру схиляються й деякі інші члени комісії: перший заступник міського голови Анатолій Фесенко, ексголова міста Іван Якименко, заступник гендиректора НІЕЗ “Переяслав” Олександр Колибенко та ректор місцевого університету Віталій Коцур.

Засновник просвітницького центру Микола Богатир говорить, що перенесення практично неможливе, адже це місце вже перевірене різними заходами: квестами, марафонами, екскурсіями. За його словами, просвітницький центр розміщений на “золотій середині” багатьох топових маршрутів, це логістично правильна локація. Якщо його перемістять, то будуть менші результати роботи, менше учасників у заходах. Деталі – дивіться у нашому відео.

Нагадаємо, що в Переяславі облаштували новий притулок для собак. Нещодавно йому виділили 200 тисяч гривень із міського бюджету.

Юлія Кравченко

Відео: Едуард Аврамич

Нагору