ЖИТТЯ

У Переяславі вирубують “інтернатівський” сад: як до цього ставляться жителі міста

У Переяславі почали вичищати сад, що росте поблизу ліцею-інтернату та міського стадіону, за деякими даними, вже понад сто років. Думки містян щодо цього розділилися.

Під час першого засідання виконкому 20 січня прийняли рішення “Про затвердження актів обстеження зелених насаджень на території Переяславської міської громади”. У ньому йдеться, що видаленню підлягають зелені насадження з лівого та правого боку прибережної зони річки Альта в межах вулиць Шкільної та Б. Хмельницького; проспекту Червоноармійців, 2; вул. Гімназійна, 63; вул. Велика Підвальна, 2; перехрестя вулиць Шевченка та Магдебурського права. Вчора, 24 березня, роботи з вирубування розпочалися на території між вулицею Шкільною, стадіоном та ліцеєм-інтернатом “Патріот” в так званому “інтернатівському” саду. Про це повідомляє Інформатор.

Голова міськради Переяслава Вячеслав Саулко вже тривалий час декларує з-поміж своїх планів будівництво великого сучасного спорткомплексу. Розміститися він має прямісінько на території теперішнього саду. Проте, якщо навіть зведення комплексу не буде, все одно сад вже тривалий час був занедбаний. Втім, багато переяславців негативно ставляться до розчищення саду, залишають коментарі у Facebook.

Svetlana Mardelo Shemet написала: “Дерева помирають стоячи! Помирає сад біля стадіону, скільки років радував нас своїм цвітом, ароматом яблунь , груш, абрикосів. Давав нам тінь у спеку і плоди влітку та восени!!! Хочеться подякувати мовчазним деревам за їх безкорисну віддачу своєї доброти… Цікаво, а скільки садів буде висаджено в нашому місті замість цього, який знищують???”

Валентина Луценко: “Ні скільки. Заради наживи, заради зиску знищують дерева по всій країні. Збагачення любими способами – головний девіз всіх, хто при владі чи до неї дотичний. Така наша демократія по-українськи”.

Ніна Булах: “Я б не хотіла, щоб цей сад вирубали. Ще у дитинстві ми з однокласниками їли там фрукти”.

Екатерина Акименко: “Звісно, територія колишнього саду занедбана. Проте, коли мені потрібно на Леваду, я завжди обираю маршрут саме через нього. Там йти значно приємніше ніж прибиратися через ларьки на вокзалі та йти під дорогою по Шкільній.
Зрубати можна, але яка альтернатива?”

Олег Любченко: “Зрубати — діло не хитре. І я вас прошу, не треба тулити “хащі” до дерев. Хащі утворюють кущі, молоді пагони дерев та буряни. І це легко вирізається тримером зі спеціальною насадкою. А там гляди, вже і “хащів” немає. І гляди — вже і сад повністю проглядається і маніякам немає де сховатися чи куди тікати. Поприбирати сміття… А якби ще прорідити деякі гілля дерев щоб дати їм більше світла, прибрати нижні гілки деякі, то гляди і привабливе місце для відпочинку знову б було. І було б як ще 15 років тому – ходили люди “на пікнік” туди з простирадлами. А оновлювати сад можна було б поетапно (частинами)”.

Svіtlana Mormel: “Цей сад стоїть захаращений, скільки його пам’ятаю. Він закладався як виробничий, тому дерева в ньому низькі, з низькими гілками майже до землі. Ніякої тіні нікому він не давав, чи збирав бодай хтось в ньому плоди не знаю, але бачити того не бачила. Місцем відпочинку для громади, справжньою зеленою зоною він точно не був. Звісно, зелених зон в місті бракує. Але боротьба за збереження саду в нинішньому вигляді видається мені, прямо скажемо, збоченням”.

Саша Демяненко: “Важко його назвати садом:( срач там… Страшно ходити тудою! То наркомани, то алкаші, то собаки, то дерева з поломаним гіллям… Оголосили місяць суботників і висадки нових дерев, тому приєднуйтесь до висадки нового парку чи скверу”.

Згідно з орденом необхідно видалити 229 осокорів, 10 абрикосів, 172 яблуні, 38 груш. Термін видалення – до 27 січня 2023 року.

Сад наче із казки або фільму жахів

Роботи тривають

Тут точно стане охайніше

Ось цю діляночку вже звільнили

Тут працює підприємство “Демен-груп”

Нагадаємо, що цієї весни на Переяславщині зареєстровано три пожежі трав’яного настилу. Приміром, вчора переяславський підрозділ ДСНС виїхав на гасіння пожежі біля кладовища на Підварках, загорання ліквідовано успішно.

Віталій Усик

Фото: Юрій Товкайло

Нагору