ЖИТТЯ

У притулку в Переяславі зараз 62 собаки, так багато ще не було ніколи: вони чекають на господарів

У переяславському собачому притулку, що на вулиці Богдана Хмельницького, 253, зараз утримується 62 тварини. Це найбільша кількість в історії його існування.

Цей пункт тимчасової перетримки активісти створили у 2018 році. Небайдужі переяславці (Тетяна Чеботарь, Олена Вдовиченко, Вадим та Тетяна Аврамичі) побачили, що популяція безпритульних собак у місті катастрофічно збільшується, тому влаштували флешмоб “Я стерилізую”. Згодом виникла ідея створити громадську організацію “У добрі руки”, яка б займалася цим питанням глобальніше. Про це Інформатору розповіла Аліна Литвин, членкиня ГО “У добрі руки”, депутатка міської ради Переяслава.

– Женя Дубошей, який є членом нашої громадської організації, дозволив нам скористатися цією територією, щоб ми могли тут перетримувати собак, – зазначає Аліна Литвин. – Думали, що побудемо тут три-чотири місяці, а виходить, що вже четвертий рік. Нам дуже необхідне харчування для собак, оскільки за день вони з’їдають два пакунки корму. А зараз нам ще й немає де розміщувати тварин, бо їх і так 62. Тож призупинили стерилізацію. Звичайно ж, не вистачає й фінансів: на харчування, стерилізацію та на вакцини. На сесії міської ради ми прийняли програму на 2021-2025 роки, за якою передбачене фінансування на корм та на стерилізацію, хоча на стерилізацію, проміром, коштів значно менше, ніж було того року.

За підрахунками організації, на вулицях Переяслава зараз бігає близько 150 нестерилізованих собак. За ці роки активісти посприяли стерилізації майже пів тисячі собак. Безпритульних тварин виловлюють працівники ВУКГ, після стерилізації у ветклініці собаці необхідно приблизно десять днів, щоб відновитися. Коли минає цей термін стерилізовану собаку повертають туди ж, звідки забрали.

– Зараз у нас багато цуциків, близько п’ятнадцяти-двадцяти, бо є безвідповідальні люди, які замість того, щоб просто стерилізувати свою собаку, обирають інший варіант: раз на пів року вивозити цуциків на базар, на Леваду, до якоїсь багатоповерхівки, – продовжує Аліна Литвин. – Може, вони думають, що за цуциками черга стоїть, а це не так. Тож ми їх забираємо сюди й чекаємо віку, коли можна стерилізувати. А назад їх відвезти вже не можна, бо вони не пристосовані до життя на вулиці. Чекаємо, що по них почнуть приїжджати, й насправді їх активно розбирають, наприклад, за минулий тиждень забрали чотири собаки. А якби було менше цуциків, ми б могли стерилізувати дорослих собак, утримувати певний час і відпускати.

Якщо ви хочете собі домашнього улюбленця, звертайтеся до членів ГО “У добрі руки”. Тел.: (063) 999-00-73, (095) 595-26-67 (Тетяна Чеботарь, голова ГО “У добрі руки”).

З-поміж цуценят є прекрасні охоронці, компаньйони і просто друзі. “Хочеться, щоб люди звертали увагу на безпородних собак, тому що вони нічим не гірші, ніж породисті. Це я знаю з власного досвіду”, – резюмувала активістка. У Аліни вдома живуть французький бульдог та двірняжка, яку вона підібрала на Леваді після того, як ту попередні власники викинули на смітник разом із цуценятами.

Аліна Литвин – одна із засновниць ГО “У добрі руки”

Джойстик став охоронцем притулку

Це братики-сестрички. Заберете всіх разом?

“Де ви, моя нова родина?”

Небайдужі переяславці приносять до притулку смачненьке

Побачив щось смачне

Хіба можна не закохатися в ці очі?

Виглядають гостей

Який красень!

“Нас вже тут забагато. Заберіть додому”

Раніше Інформатор розповідав, як правильно допомагати безпритульним тваринам взимку. П’ять корисних порад читайте за посиланням.

Віталій Усик

Фото та відео: Андрій Дударь

Нагору