ЖИТТЯ

Перевірять технічний стан будівлі просвітницького центру в Переяславі: лише після цього можливий демонтаж

Щоб визначитися, де розмістити пам’ятник Сікорському, зібралися втретє. І знову не прийняли остаточного рішення.

Сьогодні, 8 грудня, відбулося третє засідання комісії щодо визначення місця для пам’ятника Михайлові Сікорському. Під час попередніх двох обрали два пріоритетні варіанти: на вулиці Шевченка, 8-10 (між музеєм Трипільської культури та музеєм “Заповіту”) та на вулиці Шевченка, 3 (на території просвітницького центру “Народний музей”). У другому випадку, за словами ініціатора цього варіанту, гендиректора НІЕЗ “Переяслав” Олексія Лукашевича, необхідно демонтувати приміщення центру. Зрозуміло, що це набуло резонансу в громаді, тож члени комітету досі не можуть визначитися. Про це повідомляє Інформатор.

Сьогоднішнє обговорення тривало майже дві години. На засіданні, окрім членів комітету, були присутні міський голова Вячеслав Саулко, деякі депутати міськради, представник громадської ради, активісти. Кожен висловлював свою позицію, у більшості вона зводилася до того, що просвітницький центр чіпати не можна, допоки для його засновника Миколи Богатиря не знайдуть або не побудують кращого приміщення. При цьому сам Богатир зазначив, що жодна з будівель, які йому запропонували, не підходить для інформаційно-просвітницького центру.

Зрештою дійшли до того, що необхідно провести перевірку технічного стану будівлі центру. Якщо вона у належному стані, зрозуміло, що демонтувати її не будуть. У разі, якщо аварійна, Вячеслав Саулко пообіцяв посприяти будівництву нового сучасного приміщення, однак трішки меншого, на цьому ж місці або неподалік. Головний архітектор Переяслава Петро Пурденко додав, що аварійним приміщення зазвичай визнають, “якщо дах завалюється на голову”. Переважно ж після перевірки фахівці надають рекомендації, як уберегти приміщення. При цьому сама перевірка технічного стану може бути вартісною. Кошти на це із міського бюджету необхідно виділяти на сесії міської ради або ж шукати підтримки спонсорів.

Із риторики членів комітету стає зрозуміло, що вони все-таки надають перевагу розміщенню монумента на Шевченка, 3, однак без знесення просвітницького центру. Аргументують це тим, що Михайло Сікорський має дивитися на своє дітище – музей “Заповіту”. Однак остаточне рішення мають прийняти наступного разу.

Перший заступник міського голови та голова комітету Анатолій Фесенко зазначив, що на пам’ятник вже зібрали 140 тисяч гривень благодійних внесків. Загалом необхідно близько двох мільйонів. Як зробити пожертву, читайте за посиланням.

Віталій Усик

Нагору