ЖИТТЯ

Пакети стануть платними: що про це думають жителі Переяслава та підприємці

З 10 грудня в Україні всі пластикові пакети стануть платними. Як до цього ставляться покупці та підприємці в Переяславі?

В Україні вводять у дію Закон “Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України”. З 10 грудня почне діяти так званий перший етап. У магазинах, супермаркетах, аптеках, закладах харчування та сфері надання послуг заборонять безоплатне розповсюдження пластикових пакетів. Про це повідомляє Інформатор.

Уряд встановив мінімальні роздрібні ціни на такі пакети:

  • пакет без ручок та бічних складок коштуватиме 2 грн з ПДВ;
  • без ручок та з бічними складками або з ручками та без бічних складок – 2,5 грн з ПДВ;
  • з ручками та бічними складками – 3 грн з ПДВ.

Навіщо потрібен цей закон? Він направлений на захист довкілля та запобігання утворенню пластикових відходів. Інформатор Україна повідомляє, що українець щороку використовує близько 500 поліетиленових пакетів, тоді як в ЄС цей показник наближається в середньому до 90 пакетів. Плата за пакет допоможе знизити кількість пластикового сміття, яке погано переробляється.

Журналісти Інформатора дізналися у переяславських підприємців їхню думку щодо цих нововведень. Юрій Анікієв зазначає, що новий закон може викликати деякі труднощі, але в цілому ставиться до нього позитивно:

— Як пересічний громадянин я ставлюся позитивно до таких змін. Але як підприємець — інше питання. Потрібно більше часу для такого “переходу”. У нас є фірмові пакети, які ми замовляли у великих кількостях (тому що заводи в малих кількостях не виготовляють). Потрібен час, щоб продати залишки. Нам вже пропонували екологічні пакети, але вони занадто дорогі.

Підприємець Денис Цапук давно готовий до таких змін. У власному магазині взуття він вже впровадив використання паперових пакетів, а від пластикових відмовився:

— Я вважаю, що це добре. Ми користуємося паперовими пакетами, адже такі фірми як Puma, Nike, Adidas (підприємець працює саме з цими брендами – ред.) вже давно перейшли на екологічну продукцію.

Нас також зацікавила думка пересічних переяславців. Чи згодні вони з нововведенням? Відповіді дізнаєтеся у відеосюжеті.

Нагадуємо, що розпочався збір коштів на пам’ятник видатному музейнику Михайлові Сікорському. Долучитися можуть всі охочі.

Юлія Кравченко

Відео: Едуард Аврамич

Нагору