ЖИТТЯ

Два роки тому в авіакатастрофі в Ірані загинув Денис Лихно із Переяслава: як триває ця справа

Два роки тому в Ірані розбився літак МАУ, який виконував рейс за маршрутом Тегеран – Київ, загинули всі 176 людей, які перебували на борту, серед них – 11 українців. Після двох років трагедії Іран ігнорує запити України та порушує домовленості у справі про аварію.

8 січня 2020 року о 6:14 за іранським часом поблизу столиці Ірану Тегерану збили літак Boeing 737. Він належав компанії “Міжнародні авіалінії України”. Загинули всі 176 людей, які перебували на борту. Серед них – 11 українців, зокрема, переяславець Денис Лихно. Також серед жертв – громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини та Великобританії. Про це повідомляє Інформатор.

За кількістю жертв ця авіатроща на рейсі “Тегеран – Київ” увійшла до п’ятдесяти наймасштабніших в історії. Іранська влада 11 січня, після кількох днів заперечень, визнала, що український літак помилково збив зенітно-ракетний комплекс протиповітряної оборони.

З-поміж 9 осіб екіпажу на борту перебував переяславець Денис Лихно. Він працював бортпровідником. Йому було 24 роки. Свого часу навчався у переяславській ЗОШ №1, старші ж класи закінчив у міській гімназії. З 2012 по 2018 рік навчався в Національному авіаційному університеті на аерокосмічному факультеті. Близько 5 років працював у авіації, з них – пів року в МАУ бортпровідником. 29 грудня 2020 року його посмертно нагородили званням Героя України – за героїзм і самовіддані дії, виявлені під час виконання службового обов’язку.

Що було далі?

Після двох років трагедії Іран проігнорував запити України та порушив домовленості у справі про аварію літака МАУ. Не надав можливості українським прокурорам ознайомитись із матеріалами кримінальної справи, яку вже відправили до суду, а також приховує імена та посади обвинувачених. У справі допитали понад 50 людей та провели з експертами понад 100 оглядів фото- та відеоматеріалів. Наразі триває комплексна комісійна криміналістична експертиза.

“Десять посадових осіб, що мають відношення до катастрофи українського літака, притягнуті до відповідальності. Необхідні висновки будуть зроблені в суді”, – заявляє військовий прокурор провінції Тегеран Голамаббас Торки.

Іран спочатку погодився співпрацювати з Міжнародною групою, до складу якої входять України, Великобританія, Канада та Швеція, проте тепер категорично виступає проти будь-яких подальших переговорів, пов’язаних із вимогою щодо виплати компенсацій сім’ям загиблих. Українська сторона стверджує, що оскільки Іран несе міжнародно-правову відповідальність перед постраждалими країнами, питання має обговорюватися колективно, щоб забезпечити справедливе ставлення до всіх жертв трагедії.

При цьому, у Канаді Верховний суд провінції Онтаріо ухвалив виплатити родичам шістьох жертв аварії літака МАУ в Тегерані 107 мільйонів доларів. Адвокат сімей загиблих заявив, що добиватиметься арешту іранських активів у Канаді та за кордоном, щоб виплатити заборгованість сім’ям, якщо Тегеран відмовиться виконувати рішення суду.

Детальніше про Дениса Лихна ми писали рік тому. Згадайте – за посиланням.

Нагору