ЖИТТЯ

День доньки та арешти дисидентів: чим ще відоме 12 січня

Сьогодні в світі відзначають День доньки та День українського політв’язня. Також цього дня у 1909 році народилась художниця Марія Примаченко.

Детальніше про 12 січня розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Національний день марципану. Вважається, що перша згадка про марципан з’явилася в XVI столітті в іспанському місті Толедо. До речі, сьогодні символом цього міста є саме марципан. Перший зафіксований рецепт датується 1525 роком та описаний у книзі знаменитого каталонського кухаря Руперто де Нола “Кондитерське мистецтво”.

Всесвітній день доньки. Приурочене це світле свято сім’ї та стосункам батьків і доньок. Його прийнято відзначати в тісному сімейному колі за святковим столом і дарувати донькам увагу і невеликі презенти.

День українського політв’язня відзначають з 1975 року за ініціативою В’ячеслава Чорновола, який закликав протистояти репресіям і жорстокості радянського режиму. Дату 12 січня обрали невипадково – трьома роками раніше, 12-14 січня 1972 року, радянська влада провела так званий “генеральний погром”. Це були масові затримання та арешти українських дисидентів, які боролись за незалежність України, а своєю творчістю та діяльністю доводили, що ідеологія радянської людини – це міф. Тоді заарештували Івана Світличного, Євгена Сверстюка, Василя Стуса, Леоніда Плюща, Зіновія Антонюка, Івана Дзюбу, В’ячеслава Чорновола, Михайла Осадчого, Івана Геля, Стефанію Шабатуру, Ірину Стасів-Калинець.

Іменини сьогодні відзначають Онисія, Макар, Ірина, Антон, Федосія, Лев, Ярина.

Нагору