ЖИТТЯ

У Переяславі влаштували фестиваль “Різдвяна зоря” – так гуляли Щедрий вечір: відеорепортаж

У Переяславі із запалом відзначили Щедрий вечір – влаштували фестиваль “Різдвяна зоря”. Гості послухали пісень, трошки заглибилися в давні традиції та натанцювалися.

У Щедрий вечір, 13 січня, у Переяславі влаштували фестиваль “Різдвяна зоря”. Почався він о 16:00 на центральній площі – виступали вокальні колективи нашої громади, а їхні перфоманси супроводжувалися театралізованим дійством. Організували захід працівники центру культури та мистецтва. Як це було, бачили журналісти Інформатора.

Загалом виступили вісім колективів із Переяславської громади (“Мальви”, “Вербиченька”, дует “Фреш” та інші). Вони виконали понад десять пісень, серед яких були колядки та щедрівки. Театралізоване дійство демонструвало життя традиційної української родини – господаря та господині, в яких вже накритий пишний святковий стіл, а в гості вони чекають спочатку колядувальників, потім щедрувальниць, а на завершення – хлопців, що засіватимуть у ранок Старого Нового року. Під час виступу обіграли деякі традиції Щедрого вечора – водіння кози, перевдягнутий у Маланку парубок та інші. Серед дійових осіб були звичні для цього свята персонажі: господарі, діти, коза, цигани та символ Нового року – тигреня.

Ближче до завершення гості почали танцювати парами, а учасники театралізованого дійства запрошували ближче до сцени дітей та водили з ними хороводи. Не дивлячись на морозну погоду та снігопад, люди зігрівалися не тільки танцями – поряд працювала вулична кухня, де можна було придбати їжу та гарячі напої.

Нагадуємо, що відзначати Щедрий вечір у Переяславі почали ще зранку. Провели культурологічний захід “Різдвяний вертеп”.

Юлія Кравченко

Відео: Едуард Аврамич

Нагору