ЖИТТЯ

Старий Новий рік та День логіки: чим ще відоме 14 січня

14 січня дехто відзначає Старий Новий рік. Також у цей день народилося багато відомих людей, які згодом неабияк вплинули на хід історії.

Подробиці про цей день розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Старий Новий рік. 14 січня в Україні та в деяких інших країнах відзначають Новий рік за юліанським календарем. Це свято ще називають Старим Новим роком. Традиційно його вважають завершальним у циклі різдвяних свят, хоча попереду ще святкування Водохреща. Проте саме в середині січня у містах починають розбирати гірлянди, прибирати ялинки та переходити до післясвяткового режиму роботи.

Всесвітній день логіки. Ініціаторами запровадження події стали міжнародні організації ЮНЕСКО та CIPSH. Їхню ідею підтримали та затвердили на Головній конференції ЮНЕСКО, яка проходила у столиці Франції наприкінці 2019 року. Дату для святкування обрали на честь видатних логіків XX ст. Саме цього дня народився Альфред Тарський та помер Курт Гедель.

Іменини у Василя, Михайла, Миколи.

ПРО ЩО РІК ТОМУ ПИСАВ ІНФОРМАТОР

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1794 — Елізабет Хог Беннетт з Едома, штат Вірджинія, стала першою американською жінкою, якій успішно зроблений кесарів розтин.

1919 — у Києві постановою Директорії УНР урядовці усіх відомств, призначені за часів П. Скоропадського, негайно звільнялися зі своїх посад. Нове призначення вони могли отримати лише за особливих умов: подання начальника та рекомендації громадських організацій.

1946 — Генеральна Асамблея ООН обрала Українську РСР членом Економічної і соціальної ради ООН.

1989 — долаючи опір комуністичного керівництва та промосковських сил, відбулись Установчі збори Донецького обласного Товариства української мови ім. Т. Шевченка. Невдовзі обласна організація була представлена понад 60 міськими, районними та сільськими осередками і нараховувала близько 3 тисяч членів.

2005 — космічний зонд “Гюйгенс” здійснив вдалу посадку на поверхню Титану.

2010 — годинник Судного дня переведений на одну хвилину назад.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1883 – Ніна Річчі (померла в 1970), французька модельєрка, засновниця будинку високої моди Nina Ricci.

1969 – Дейв Грол, американський рок-музикант, засновник групи Foo Fighters.

1973 – Джанкарло Фізікелла, італійський автогонщик, пілот Формули-1.

1973 – Василь Кардаш, український футболіст.

Юлія Кравченко

Нагору