ЖИТТЯ

Окей, Інформатор: чому в холодну пору хворіють частіше

Зима та осінь – пори року, коли спостерігається зростання респіраторних захворювань. І це не пов’язано з холодом. У чому ж причина?

У дитинстві ми часто чули фрази на кшталт: “Одягайся тепліше – змерзнеш і застудишся”. Інформатор розповість, чому восени та взимку людський організм так легко піддається респіраторним захворюванням.

Віруси живуть довше. Експерти, фахівці з інфекційних захворювань та епідеміологи кажуть, що при помірно низьких температурах повітря віруси, що викликають грип та ГРВІ, живуть довше. Також ризик зараження та захворювання зростає через те, що холодна погода змушує людей довше перебувати в закритих приміщеннях.

Недостатня кількість вітамінів. У холодну пору змінюється наш раціон харчування: через холод більшість із нас змушені споживати висококалорійну щільну їжу з довгим періодом перетравлення. Через надходження в організм малої кількості вітамінів, що містяться в овочах і фруктах, спостерігається зниження імунітету, внаслідок чого ми гірше справляємося із захистом організму та протистоянням інфекціям.

Сухе повітря в приміщеннях. Причина сухості – недостатня циркуляція повітря в приміщеннях. Взимку ми набагато рідше відкриваємо вікна і дозволяємо свіжому повітрі проникнути в наші житла, внаслідок чого бактерії та віруси накопичуються в сухому повітрі і легко впливають на наш організм. Відповідно, чим довше ми залишаємося в приміщенні і рідше виходимо надвір, тим інтенсивніше мікробні інфекції впливають на нас.

Раніше в рубриці “Окей, Інформатор” ми пояснювали, чому сніг білий та рипить під ногами. Читайте про це за посиланням.

Нагору