ЖИТТЯ

Пошкодження Великої Китайської стіни, конфуз Лукашенка та хакерська атака: які були новини цього тижня

Лукашенко намагався вручити квіти паралімпійцеві без рук, а SpaceX успішно запустила український супутник “СІЧ” до космосу. Які ще важливі новини були цього тижня?

В Україні та світі щотижня, щодня та навіть щогодини відбувається багато подій. Ми підготували кілька найбільш обговорюваних новин, посилаючись на портал Інформатор Україна.

Лукашенко намагався вручити квіти паралімпійцеві без рук

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко вкотре вдарив у бруд обличчям. Він взяв участь у церемонії вручення премій “За духовне відродження” у Мінську та спробував вручити букет спортсменові без рук. Це можна побачити у відео вручення.

На відео видно, як на урочистій церемонії Лукашенку подають букет квітів, він бере його та підходить до паралімпійця Олексія Талая в інвалідному візку. Талай – плавець, незважаючи на те, що руки та ноги втратив ще у дитинстві. Проте Олександрові Лукашенку це не здалося перешкодою для вручення спортсменові букету квітів. Він просто простяг його людині з інвалідністю, позбавленої можливості прийняти дар. Мабуть, здогадавшись, що буде, якщо відпустити букет, Лукашенко затримався поряд із спортсменом. На допомогу самопроголошеному президенту республіки, що потрапив у вкрай незручну ситуацію, прийшов інший чоловік, який стояв поряд з Олексієм. Він і забрав квіти.

Частина Великої Китайської стіни обвалилася: є постраждалі

Частина Великої китайської стіни обвалилася після землетрусу магнітудою у 6,9, що стався в суботу, 8 січня, опівночі в провінції Цинхай на північному заході Китаю на глибині 10 кілометрів. Землетрус стався у малонаселеному районі, але поштовхи відчули кілька великих міст. Загиблих немає, але 9 людей отримали поранення, їх доправили до лікарні.

Відомо, що обувалилося два метри Великої Китайської стіни. Наразі ведуться ремонтно-відновлювальні роботи. Зазначимо, Велика Китайська стіна – роздільна стіна завдовжки майже у 9 тисяч км, збудована у стародавньому Китаї. Найбільша пам’ятка архітектури. У китайській мові слово, що позначає сам проєкт, набуло також образного значення “незламна могутня сила, нездоланний бар’єр”.

SpaceX успішно запустила український супутник “СІЧ” до космосу: він вже відстикувався від ракети

13 січня космічна компанія SpaceX, засновником якої є Ілон Маск, провела черговий запуск супутників у космос. Окрім інших апаратів, цього разу на борту ракети Falcon 9 був український супутник “СІЧ-2-1”.

Ракета стартувала о 17:25 за київським часом із космодрому 40 (SLC-40) на станції космічних сил на мисі Канаверал у Флориді. Ракета-носій першого ступеня Falcon 9 раніше запускала Crew Demo-2, ANASIS-II, CRS-21, Transporter-1 та п’ять місій Starlink. Ця місія отримала назву Transporter-3, і це вже третя місія із запуску малих супутників.

Через 2 хвилини і 25 секунд від ракети відокремився перший ступінь і попрямував до Землі, а через 3 хвилини і 55 секунд від другого ступеня відокремився носовий обтічник. Через 8 хвилин і 25 секунд польоту SpaceX посадив перший ступінь Falcon 9 у зоні приземлення 1 (LZ-1) на станції космічних сил на мисі Канаверал.

Відстикування супутників від другого ступеня почалося через 59 хвилин і 38 секунд польоту. Український супутник “СІЧ-2-1” успішно відстикувався через 1 годину 23 хвилини та 8 секунд у небі над Гренландією. Таким чином, Україна повернула собі статус космічної держави.

Зеленський хоче виплатити 1000 гривень за вакцинацію неповнолітнім

Президент України Володимир Зеленський хоче виплатити 1000 гривень за вакцинацію від коронавірусу неповнолітнім. Кабмін має підготувати окрему програму виплати грошей за програмою “Е-Підтримка”. Хто саме зможе отримати виплату: українці віком від 12 до 18 років, які пройшли повний курс вакцинації від COVID-19.

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, вже понад 6,7 млн українців подали заявки на отримання 1 тис. грн допомоги. На рахунки українців вже перераховано 6 млрд грн. У рамках програми громадяни скористалися 1 млрд грн, з яких на книги витратили 35% коштів, кіно – 29%, залізничні квитки – 13%, театри – 12%, спортклуби – 7,5%.

“Українець, твої дані вивантажені в мережу”: вночі сайти держорганів в Україні зазнали хакерської атаки

В ніч з 13 на 14 січня в Україні сайти держорганів зазнали хакерської атаки. Не працювали сайти Міністерства закордонних справ, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Міністерства енергетики, Дія, Мінохорони навколишнього середовища, Мінагрополітики, Мінветеранів. Людям рекомендували користуватися офіційними сторінками цих сайтів у соціальних мережах. Наразі намагаються усунути неполадки, над цим працює СБУ та кіберполіція.

Деякі користувачі писали, що при вході з’являються повідомлення з таким текстом: “Українець. Всі ваші особисті дані були завантажені у спільну мережу. Всі дані на комп’ютері знищуються, їх неможливо відновити. Вся інформація про вас стала публічною, бійтеся та чекайте гіршого. Це вам за ваше минуле, сьогодення та майбутнє. За Волинь, за ОУН УПА, за Галичину, за Полісся та за історичні землі”, – йдеться у тексті.

Факти вказують, що до атаки причетна Росія. Українські інтернет-ресурси з початку російської військової агресії атакували вже не вперше і навіть не вдруге. Деякі кібератаки були настільки масовими, що увійшли до світових підручників для кіберфахівців. Мета таких атак – дестабілізувати внутрішню ситуацію в країні, а також посіяти хаос та смуток у суспільстві.

На російський слід вказує хронологія поширення новини про кібератаку. Інформація спочатку з’явилася у соцмережах у четвертій ранку. Далі новину підхопили російські ЗМІ. В Україні ЗМІ почали публікувати новину про хакерську атаку лише вранці.

“Приховати “російський слід” мало б використання хакерами згадок про Волинь, ОУН-УПА, Галичину, Полісся та інші історичні землі. Це зробили спеціально, щоб кинути тінь за хакерську атаку на Польщу. Росія та її проксі давно працюють над тим, щоб посварити дві дружні сусідні країни”, – розповіли у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Корпорація Microsoft виявила вірус, за допомогою якого хакери атакували сайти державних органів в Україні. Вірус був призначений для виведення цільових пристроїв з ладу, а не для отримання викупу. “Ми наполегливо рекомендуємо всім організаціям негайно провести ретельне розслідування та впровадити засоби захисту, використовуючи цю інформацію”, – повідомили у корпорації.

Нагадаємо, що Інформатор підготував перелік 30 найвпливовіших людей Переяслава. А читачі обрали трійку з них. Хто до неї увійшов, дивіться тут. 

Нагору