ЖИТТЯ

Аврамич, Богатир чи Коцур: хто найвпливовіша людина Переяслава у 2021 році

Інформатор підготував перелік із 30 найвпливовіших людей Переяслава. А читачі обрали трійку з них.

Читачі Інформатора протягом тижня із тридцятки визначали трійку найвпливовіших людей Переяслава. У першому голосуванні перемогу здобув підприємець Борис Аврамич. Із 27% голосів він випередив найближчих переслідувачів – Олександра Петруню та Тараса Костіна. У другому голосуванні найбільше людей (31 відсоток) проголосували за краєзнавця Миколу Богатиря, який випередив Олександра Пироговського та Сергія Кузьменка. У третьому 71% голосів здобув ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур. Він випередив Максима Дьоміна та Вячеслава Саулка.

Будь-хто із тридцяти кандидатів міг би стати найвпливовішим. Тож голосування тут мало досить умовне значення. Однак нашій редакції все ж приємно, що переяславці так серйозно до нього поставилися. Активно голосували, обговорювали кандидатів у соцмережах, навіть нас часом звинувачували в упередженості. Втім, насправді будь-які рейтинги ніколи не можуть бути повністю об’єктивними.

Те, що прихильники претендентів об’єднувалися заради своїх фаворитів у цьому голосуванні, – це круто! Повірте, якщо люди настільки сильно можуть підтримувати певну особистість в опитуванні, яке нічого не вирішує, то уявіть, що буде у реально важливих проєктах. Хіба ж це не впливовість?

Але раптом хтось все ж отримав свої голоси нечесним способом, як запідозрили наші читачі, то нехай це залишиться на совісті тих людей, хто цьому посприяв. Задля того, щоб у фіналі ні в кого навіть не виникло підозр, ми дещо змінимо формат голосування. Тепер свого фаворита слід буде підтримати не одним кліком, а повноцінним коментарем. У окремому пості в нашому Telegram-каналі ми відкриємо голосування. У коментарі слід буде написати, кого ви підтримуєте та чому. Один користувач може підтримати лише одного претендента і зробити це лише один раз. Коментарі без обгрунтування ми не враховуватимемо. Переможця оголосимо у п’ятницю, 21 січня.

А зараз пригадаймо, як ми презентували фіналістів з-поміж найвпливовіших людей Переяслава.

БОРИС АВРАМИЧ, ПІДПРИЄМЕЦЬ

Борис Аврамич – відомий у Переяславі підприємець, який володіє багатьма закладами. Однак не через це він опинився серед переліку найвпливовіших. Під час останніх місцевих виборів у 2020-му він був чи не найактивнішим кандидатом на посаду міського голови. Чого варті лише його обіцянки зробити канатну дорогу через Дніпро? Зрештою у виборчих перегонах він опинився аж на шостому місці із 435 голосами (5 відсотками).

Після цього тривалий час про Аврамича не було чути нічого. Але ближче до літа в інформаційному просторі про цю особистість знову заговорили. Його ТОВ “Аврокс” має в оренді земельну ділянку біля Борисоглібської площі, сплачувало за неї кошти до міського бюджету. Мало повне право продовжити оренду. Борис Аврамич планував побудувати там торговий центр. Однак це суперечило б композиції майбутньої облаштованої площі. Через це й виникли суперечності серед депутатів. Сам же Аврамич продемонстрував свою явну опозицію до теперішнього міського голови.

Попри все, Борис Аврамич має величезний досвід у політиці. Він був заступником голови Переяслав-Хмельницької РДА, депутатом Київської обласної ради двох скликань. Залишається серйозним представником опозиції і має значний вплив у Переяславі.

Борис Аврамич, фото із Facebook

МИКОЛА БОГАТИР, АКТИВІСТ

Микола Богатир – головний популяризатор туристичного Переяслава в останні роки. Він – відомий у місті та за його межами як активіст, краєзнавець, захисник історичних пам’яток та дерев. Саме Богатир започаткував спортивно-просвітницький захід “Дніпро Ревучий” та селфі-веломарафон. У 2019 році відкрив просвітницький центр у Переяславі. Неодноразово його визнавали “Людиною року”. Приміром, у 2020 році, коли востаннє наразі організовували цю премію, він переміг в номінації “Громадський діяч року”. Якщо Микола Богатир продовжуватиме в тому ж дусі, то, можливо, через багато років його згадуватимуть на одному рівні із Михайлом Сікорським.

Однак 2021-й був досить складним для Богатиря. Окрім того, що він, як завжди, наполегливо працював задля розвитку міста, на його шляху траплялися ще й перепони. Йдеться, звичайно ж, про ситуацію із пошуком місця для пам’ятника Сікорському. Одним із двох варіантів запропонували територію на вулиці Шевченка, 3, де стоїть приміщення просвітницького центру. Мовляв, його тепер необхідно демонтувати. Микола проти цього, оскільки вважає, що кращого місця для центру знайти неможливо. Проте остаточного рішення поки що не прийняли – спочатку перевірять технічний стан будівлі.

Микола Богатир

ВІТАЛІЙ КОЦУР, РЕКТОР УНІВЕРСИТЕТУ ГРИГОРІЯ СКОВОРОДИ В ПЕРЕЯСЛАВІ

Віталій Коцур був досить впливовою в Переяславі особистістю протягом останніх років, починаючи з Революції Гідності. Взяв активну участь у поверненні нашому місту історичної назви, два роки очолював громадську раду при міськраді. Користується повагою серед містян та на державному рівні як фаховий історик.

Однак 2021 рік став знаковим для нього. Віталій Коцур очолив Університет Григорія Сковороди в Переяславі і офіційно у 35 років став наймолодшим ректором в Україні. За його керівництва в університеті впроваджують різноманітні новітні освітні проєкти. А окрім цього, виш заявляє про себе і на всерайонному рівні. Скажімо, з цього року організовує чемпіонат Переяславщини з футзалу. Критикують Віталія Коцура переважно лише за те, що на посаді ректора він замінив свого батька Віктора Коцура. Мовляв, керування університетом перетворюється на якесь царювання. У іншому про Коцура-молодшого чути більше позитивного. Зокрема, він увійшов до сотні найвпливовіших людей Київщини у 2021 році.

Віталій Коцур, фото із Facebook

Нагадаємо, що раніше ми писали про одну з найвпливовіших осіб у Переяславі – Вячеслава Саулка. Згадували його минулорічні обіцянки та перевіряли, чи дотримався він їх. Цікаво? Читайте за посиланням.

Віталій Усик

Нагору