ЖИТТЯ

Хто найвпливовіша людина Переяслава у 2021 році: розпочинаємо голосування

Інформатор підготував перелік із 30 найвпливовіших людей Переяслава. Сьогодні презентуємо першу десятку.

Кожне місто – це передусім люди. І чим сильніші у ньому особистості, тим успішнішим буде воно саме. Інформатор вирішив спільно із читачами визначити найвпливовішу людину Переяславської громади у 2021 році. Ми відібрали тридцятку кандидатів, які торік, на нашу думку, залишили найсуттєвіший слід у житті міста, розділили їх на три десятки. Після голосування у кожній з десяток визначимо фіналіста, один із трьох і стане переможцем.

Сьогодні презентуємо першу десятку найвпливовіших людей Переяслава, яку ми сформували випадковим способом. Проголосувати за когось із них ви можете в нашому Telegram-каналі.

Тарас Костін, депутат Київської обласної ради

Тарас Костін був міським головою Переяслава із 2014 до 2020 року. У жовтні 2020-го на виборах програв чинному голові Переяславської громади Вячеславові Саулку 43 голоси. Однак пройшов до депутатського корпусу як міської ради, так і обласної. Для депутатської діяльності все ж обрав обласну раду. Став головою комісії з питань регламенту, депутатської діяльності, законності, правопорядку, взаємодії з правоохоронними органами та запобіганню корупції.

Важливим своїм досягненням за минулий рік сам Костін вважає таке: “Ми допомогли людям із Головного селекційного центру отримати зарплатню. До нас звернулися близько 25 представників колективу, розповіли, що протягом половини року не отримували заробітної плати взагалі. Я зробив запити в Фонд державного майна, Державну службу України з питань праці, в обласну організацію. Отримали миттєві відповіді. Дуже приємно було співпрацювати з цими структурами, тому що вже протягом двох місяців розпочалася виплата людям їхньої заробітної плати”.

Тарас Костін досі вважається головним опозиціонером та найсильнішим конкурентом Вячеслава Саулка на наступних виборах. Відповідно і вплив його серед людей, які не підтримують теперішню владу, досить значний.

Тарас Костін

Петро Пурденко, головний архітектор Переяслава

Важливою особою в діяльності Переяслава є його головний архітектор. У грудні 2020-го невдовзі після виборів Петро Пурденко став заступником головного архітектора. А вже того ж місяця у міській раді створили управління містобудування, архітектури та використання земель, яке він і очолив. Тож саме Пурденко зі своїм великим досвідом (був начальником відділу житлово-комунального господарства, містобудування, архітектури, інфраструктури, енергетики та захисту довкілля Переяслав-Хмельницької районної державної адміністрації) став головним архітектором.

За понад рік на посаді наочних результатів його діяльності ми поки що не бачимо. Тобто немає якихось великих будівельних проєктів тощо. Однак, як видно, розроблення проєктів триває. При цьому кілька резонансних тем у 2021 році були пов’язані саме із Пурденком. Зокрема, йдеться про можливий демонтаж приміщення просвітницького центру, на захист якого став головний архітектор, або ж про Борисоглібську площу, про яку багато говорили на початку літа.

Петро Пурденко

Олександр Петруня, засновник інтернет-компанії ХатаNet

Понад 12 років тому в Переяславі з’явився інтернет-провайдер ХатаNet. За цей час він став бізнесом не лише успішним, а й соціально відповідальним. Компанія традиційно стає спонсором багатьох міських конкурсів, зокрема, “Королеви університету” та TOP FACE PEREIASLAV. Також безкоштовно надає інтернет-послуги різним комунальним закладам, які не в змозі розрахуватися, приміром, безкоштовно підключила інтернет в міській бібліотеці. А ще ХатаNet оснащує міські вулиці камерами відеоспостереження.

“Ми виросли в цьому місті й хочемо його змінювати. Хто готовий цим займатися? В основному молодь. Тому молоді ми зазвичай і допомагаємо фінансово. Якщо це принесе Переяславу якусь користь, ми завжди, чим зможемо, допоможемо. Якщо не коштами, то власними силами – можу взяти якусь щітку й піти зі всіма щось фарбувати. І це все ми робимо точно не заради реклами, ніколи не просимо, щоб нашу допомогу афішували”, – говорить Петруня.

Наприкінці 2020 року він разом з бізнес-партнером Олександром Хобтою відкрили ще один проєкт у Переяславі – інтернет-видання Інформатор. Мотивували це тим, що у місті давно мала з’явитися якісна журналістика. Але зовсім не через це Олександр Петруня потрапив до списку найвпливовіших. Скоріше, через це ми до останнього сумнівалися, чи варто його вносити сюди.

Олександр Петруня, фото із Facebook

Андрій Іващенко, депутат Переяславської міської ради

Більшість переяславців знає Андрія Іващенка як ведучого урочистих університетських та міських заходів. У 2020-му його обрали депутатом Переяславської міськради. На перших засіданнях він був досить активним, а згодом його запал, здається, трішки згас. Проте не згас він в іншому – написанні грантів. Наприклад, у липні 2021-го громадська ініціатива “GORIZONT”, засновником якої є Іващенко, спільно з університетом та відділом культури виграла грант у програмі “Мріємо та діємо” на облаштування сучасного молодіжного простору. І це не єдиний грантовий проєкт, у якому задіяний Іващенко. Проєкт “Крок до мрії: волонтерський притулок для собак” пройшов до фінального етапу відбору проєктів соціальної дії від British Council Ukraine “Активні громадяни”.

Також Андрій Іващенко очолює соціально-гуманітарний відділ університету. Саме він влаштовує чи не найкреативніші університетські заходи. Наприкінці 2020-го провели акцію, в рамках якої передали військовикам на передову подарунки.

Андрій Іващенко

Олег Чемерис, засновник інтернет-каналу “ProSlav”

Переяславець Олег Чемерис був досить популярним фотографом у Києві. Однак із початком епідемії в нього з’явилося більше вільного часу. Це й заохотило до створення міського інформаційного інтернет-каналу “ProSlav”. Сталося це після святкування Дня міста у вересні 2020 року.

Засновники Олег Чемерис та Олександр Артюх ніколи не приховували того, що налаштовані висвітлювати лише позитивні новини Переяславської громади. При цьому їхній проєкт отримує фінансування із міського бюджету. “Якщо людям сподобається наш канал, ми запропонуємо місцевій владі нас підтримати. А такого, щоб нас фінансували конкретні меценати, не хочемо, це має бути спільний незаангажований міський проєкт”, – говорив понад рік тому Чемерис. Тож “ProSlav” став так званим рупором влади – про неї або хороше, або нічого.

Одначе Олег Чемерис зі своїм дітищем бере активну участь в організації різних цікавих міських заходів. Скажімо, TOP FACE SHOW стало досить популярним у Переяславі. Також Чемерис планує запустити кілька бізнес-проєктів, які мають посприяти туристичному розвитку міста.

Олег Чемерис

Борис Аврамич, підприємець

Борис Аврамич – відомий у Переяславі підприємець, який володіє багатьма закладами. Однак не через це він опинився серед переліку найвпливовіших. Під час останніх місцевих виборів у 2020-му він був чи не найактивнішим кандидатом на посаду міського голови. Чого варті лише його обіцянки зробити канатну дорогу через Дніпро? Зрештою у виборчих перегонах він опинився аж на шостому місці із 435 голосами (5 відсотками).

Після цього тривалий час про Аврамича не було чути нічого. Але ближче до літа в інформаційному просторі про цю особистість знову заговорили. Його ТОВ “Аврокс” має в оренді земельну ділянку біля Борисоглібської площі, сплачувало за неї кошти до міського бюджету. Мало повне право продовжити оренду. Борис Аврамич планував побудувати там торговий центр. Однак це суперечило б композиції майбутньої облаштованої площі. Через це й виникли суперечності серед депутатів. Сам же Аврамич продемонстрував свою явну опозицію до теперішнього міського голови.

Попри все, Борис Аврамич має величезний досвід у політиці. Він був заступником голови Переяслав-Хмельницької РДА, депутатом Київської обласної ради двох скликань. Залишається серйозним представником опозиції і має значний вплив у Переяславі.

Борис Аврамич, фото із Facebook

Тетяна Чеботарь, голова ГО “У добрі руки”

Тетяна Чеботарь давно стала однією з найвпливовіших жінок у Переяславі. Адже вона займається дуже важливою проблемою для нашого міста – безпритульними тваринами. У 2019 році вона стала “Людиною року” за версією “Вісника Переяславщини”, її серед інших кандидатів обрали читачі. Це свідчить про повагу до неї в широких колах. А вчергове підтвердилося це на виборах 2020-го, коли Чеботарь обрали депутаткою міської ради.

Минулий рік став знаковим для ГО “У добрі руки”, яку очолює Тетяна Чеботарь. Після майже п’яти років тимчасового перебування пункту перетримки на вулиці Богдана Хмельницького, 253 нарешті облаштували повноцінний собачий притулок на вулиці Суворова поблизу заводу “Точмаш”. Міська влада сприяє розвитку притулку, нещодавно на вольєри для нього виділили 200 тисяч гривень. Певно, не останню роль в цьому відіграла особистість Тетяни Чеботарь. “Мені завжди було шкода безпритульних тварин. Однак просто жаліти може багато хто, а мені хотілось допомагати”, – говорить вона.

Тетяна Чеботарь, фото Переяслав.City

Людмила Набок, історик-етнограф

Людмила Набок – відома в Переяславі як історик, етнографиня та краєзнавиця. У 2021-му здобула почесну Премію імені Героя України Михайла Сікорського, яку присуджують діячам культури, науки та освіти за вагомий внесок у дослідження і збереження культурної спадщини України та розвиток музейної справи. Має багато наукових праць та статей краєзнавчої тематики. Донедавна була завідувачкою Меморіального музею академіка В. Заболотного. Однак стати не однією із, а найпопулярнішою у своїй сфері, їй допомогли публікації у Facebook. Неодноразово під час своїх інтерв’ю міський голова Вячеслав Саулко розповідав, що послуговується ними у вирішенні певних питань, які стосуються історичної спадщини Переяслава.

Згодом вона взяла участь у цілому відеопроєкт “Переяславщина історична” на каналі “ProSlav”. Раніше настільки сучасно та цікаво історію в нашому місті ніхто не популяризував. Тож саме тому Людмила Набок опинилася серед тридцяти найвпливовіших людей Переяслава.

Людмила Набок, фото із сайту міськради

Віктор Жарко, начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міськради Переяслава

У період епідемії на перший план, звичайно ж, вийшли медики. Однак є й інші структури, які мають неабияке значення. У міській раді Переяслава функціонує відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення, у якому приймають рішення, які стосуються карантину, безпеки громадян тощо. Його на початку пандемії у 2020 році очолив Віктор Жарко. З того часу роботи в нього вистачає. Якщо у звичайний період комісія з питань ТЕБ та НС проводила 12 засідань, то у 2020-му таких було 54. Адже всі карантинні рішення – закриття закладів освіти, перехід до іншої зони тощо – затверджує саме вона.

Особливим випробуванням стали як для міської ради, так і для Віктора Жарка обмеження для невакцинованих громадян. У цей період він разом із поліцейськими проводили рейди на базарі, у закладах харчування та фітнес-центрах. Часто доводилося зіштовхуватися з негативом та образами. Кожному доводилося пояснювати, що він просто виконує свою роботу.

Віктор Жарко

Григорій Сокур, голова ради ветеранів Переяслава

Григорій Сокур був міським головою Переяслава із 1998 до 2005 року. Свій другий термін він не завершив повністю, оскільки його звільнили з посади. Згідно із судовим рішенням, у зв’язку з порушеннями суд не допустив його до виборів ще у 2002 році, тож його прізвища навіть не мало бути в бюлетенях. Відповідно аж через три роки на посаді голови його замінила Тетяна Чайка. Сокур досі вважає це рішення несправедливим.

Щоправда, за його каденції Переяслав розвивався і багато хто вважає саме Григорія Сокура найкращим мером в історії міста. Одним із тих, хто підтримує цю думку, є теперішній міський голова Вячеслав Саулко. Сокур публічно підтримав Саулка під час виборчої кампанії. Тепер же Саулко за будь-якої нагоди згадує Сокура в своїх спічах. А в листопаді 2021 року його обрали головою ради ветеранів Переяслава.

Здається, 70-річний Григорій Сокур потроху повертається на політичну арену Переяслава. А його авторитет досі має велике значення – до його думок прислуховуються.

Григорій Сокур, фото із сайту міської ради

Далі буде…

Не поспішайте писати в коментарях: “А де цей?”, “А де той?”, “У списку не всі гідні”. У нашому переліку із 30 впливових осіб, скоріше за все, є ваш фаворит. Просто напишемо про нього ми трішки пізніше. Чекайте наступних публікацій.

Нагадаємо, що раніше ми писали про одну з найвпливовіших осіб у Переяславі – Вячеслава Саулка. Згадували його минулорічні обіцянки та перевіряли, чи дотримався він їх. Цікаво? Читайте за посиланням.

Віталій Усик

Нагору