ЖИТТЯ

Окей, Інформатор: навіщо людині пупок

Ніяких особливо важливих функцій пупок не виконує, а у кожної людини він є. Для того, щоб розібратися, потрібно згадати наше далеке (а для когось і не дуже) минуле.

Детальніше про те, навіщо людям пупок, розповість Інформатор.

Якщо сказати просто, то пупок – це шрам. Коли дитина перебуває в утробі матері, то з плацентою його з’єднує пуповина – порожниста довга трубка, в якій проходять одна вена та дві артерії. Артеріями кров надходить від дитини до плаценти, там вона очищується від продуктів обміну плода і насичується киснем, поживними речовинами, словом, тим, що з’їла мама.

Після народження пуповину перетискають та відтинають, після чого залишається її частина, затиснута спеціальної защібкою. Через деякий час пуповина відпадає сама (просто відсихає) і залишається круглий шрам. Оскільки в генетичному коді немає інформації про те, який повинен бути пупок, то у кожної людини він унікальний, навіть у близнюків (до речі, за пупками їх і розрізняють в пологовому будинку).

У традиційній медицині пупок використовують як орієнтир при поділі живота на візуальні сектори. Якщо пупок змінився (наприклад, була аккуратненькая кругленька дірочка, а став кострубатий горбок), то це може свідчити про деякі захворювання (підвищений внутрішньочеревний тиск, збільшення печінки або пупкова грижа).

Раніше в рубриці “Окей, Інформатор” ми писали про те, чому в чоловіків немає целюліту. Якщо хочете дізнатись в чому справа, переходьте за посиланням. 

Нагору