ЖИТТЯ

Хто найвпливовіша людина Переяслава у 2021 році: обираємо другого фіналіста

Інформатор підготував перелік із 30 найвпливовіших людей Переяслава. Сьогодні презентуємо другу десятку.

Інформатор відібрав 30 людей, які, на нашу думку, залишили найвиразніший слід у житті Переяслава 2021 року. Розділили їх на три десятки. Після голосування наших читачів переможець кожної опиниться у фіналі, де зрештою й визначиться найвпливовіша особистість. У першому голосуванні перемогу здобув підприємець Борис Аврамич. Із 27% голосів він випередив найближчих переслідувачів – Олександра Петруню та Тараса Костіна.

Сьогодні презентуємо другу десятку найвпливовіших людей Переяслава, яку ми сформували випадковим способом. Проголосувати за когось із них ви можете в нашому Telegram-каналі.

Олександр Пироговський, підприємець

Олександр Пироговський увійшов до сотні найвпливовіших людей Київської області у 2020 році за версією видання “Моя Київщина”. Проте вже у 2021-му покинув рейтинг. Торік він не був досить активним у публічному просторі, однак це не означає, що цей підприємець та політик втратив свій вплив у Переяславі. Пироговський, як і раніше, володіє кількома потужними підприємствами, серед яких “Переяслав-Молпродукт”. Також, згідно з декларацією за 2019 рік, подану наприкінці 2020-го, має корпоративні права на ТОВ Евіта (66,66%), фермерське господарство ВААЛ (100%), споживче товариство “Пайовик-С” (100%), садівниче товариство “Дніпрянка” (25%).

Олександр Пироговський був депутатом чотирьох скликань районних рад і трьох скликань Київської обласної ради. Востаннє його обрали до облради у 2020-му. Однак 21 жовтня 2021 року він склав депутатські повноваження. Мотивував це неможливістю поєднувати депутатську діяльність із підприємницькою. За своєї останньої каденції посприяв початку ремонту на вулиці Набережна в Переяславі (на нього кошти виділили частково з обласного бюджету). Також забезпечив обгородження задля збереження від руйнування каплички, яку змальовував Тарас Шевченко, що на території військового містечка.

Олександр Пироговський, фото із Facebook

Микола Богатир, активіст

Микола Богатир – головний популяризатор туристичного Переяслава в останні роки. Він – відомий у місті та за його межами як активіст, краєзнавець, захисник історичних пам’яток та дерев. Саме Богатир започаткував спортивно-просвітницький захід “Дніпро Ревучий” та селфі-веломарафон. У 2019 році відкрив просвітницький центр у Переяславі. Неодноразово його визнавали “Людиною року”. Приміром, у 2020 році, коли востаннє наразі організовували цю премію, він переміг в номінації “Громадський діяч року”. Якщо Микола Богатир продовжуватиме в тому ж дусі, то, можливо, через багато років його згадуватимуть на одному рівні із Михайлом Сікорським.

Однак 2021-й був досить складним для Богатиря. Окрім того, що він, як завжди, наполегливо працював задля розвитку міста, на його шляху траплялися ще й перепони. Йдеться, звичайно ж, про ситуацію із пошуком місця для пам’ятника Сікорському. Одним із двох варіантів запропонували територію на вулиці Шевченка, 3, де стоїть приміщення просвітницького центру. Мовляв, його тепер необхідно демонтувати. Микола проти цього, оскільки вважає, що кращого місця для центру знайти неможливо. Проте остаточного рішення поки що не прийняли – спочатку перевірять технічний стан будівлі.

Микола Богатир

Олександр Якуба, староста села Гайшин

Якубу обрали депутатом Переяславської міської ради у 2020 році зі значним доробком голосів. До його виборчого округу, зокрема, входило село Гайшин. Тож міський голова Вячеслав Саулко запропонував йому посаду старости цього села. “Олександр Якуба став другим серед всіх кандидатів в депутати. Після виборів я йому сказав: “Люди обрали вас”. Він молодий, енергійний, завзятий, практично щодня ми спілкуємося і я бачу стратегію розвитку села”, – сказав Саулко.

Справді, Олександр Якуба наймолодший серед всіх старост сіл Переяславської громади – йому 34 роки. Втім, він точно найактивніший та найініціативніший. Це відзначив навіть голова Бориспільської РДА Руслан Дяченко, коли передавав ключі від нового шкільного автобуса саме для гайшинського закладу освіти. За його словами, Якуба доклав неабияких зусиль для втілення цього проєкту. Інші здобутки, якщо вони є, не набули широкого розголосу. Але те, що Олександр Якуба вже зараз досить важлива та потужна особистість у Переяславській громаді, – факт.

Олександр Якуба, фото із Facebook

Наталія Царенок, директорка Переяславського центру первинної медико-санітарної допомоги

У 2021-році в Україні розпочалася масова вакцинація від коронавірусу. У переяславській амбулаторії зробити щеплення будь-якою із доступних вакцин можуть всі охочі. Безперебійне забезпечення нею, певно, одна із заслуг директорки Переяславського центру первинної медико-санітарної допомоги Наталії Царенок. А також не варто залишати без уваги її значення у популяризації вакцинації. Процес вакцинації досі триває, віднедавна всі можуть ввести бустерну дозу.

Сама Наталія Царенок не досить активна у публічному просторі. Однак її внесок у боротьбі з коронавірусом на Переяславщині неможливо переоцінити.

Наталія Царенок, фото Переяслав.City

Лариса Кузьменчук, директорка Переяславської лікарні

Також більше працювати, аніж розмовляти, любить директорка Переяславської лікарні Лариса Кузьменчук. “Відколи почала працювати заступником головлікаря і до сьогодні – жодного дня не залишала лікарську практику. Єдиний час, коли відчуваю себе спокійною, врівноваженою і задоволеною, – це коли я зі своїми пацієнтами. Як лікар без цього не можу”, – говорила вона рік тому. При цьому, не слід забувати, що наша лікарня стала однією з опорних на Лівобережній Київщині у боротьбі з коронавірусом. Траплялися періоди пікової захворюваності, коли в ній перебували до двох сотень пацієнтів з коронавірусом, тобто майже максимум, який може вмістити.

“Наша лікарня розрахована на 220 ліжок. Зараз у зв’язку з підвищенням захворюваності нам додали ще 15 ліжок, тобто працюємо на 235 ліжок. Абсолютно всі відділення, враховуючи й пологове, лікують тільки дорослих хворих на COVID. Вони переповнені, місць практично немає. Ми керуємо цим у ручному режимі: виписався – поступив. Для порівняння: за вересень цього року ми пролікували 120 хворих з COVID, з них померло 23. На 27 жовтня ми вже маємо 319 хворих, померла 61 людина. Всі тіла хворих відправляють на розтин, і ми вже бачимо, як впливає вірус на організм, – легенів немає…” – розповідала Кузьменчук у жовтні 2021-го. Напевно, це був найскладніший рік у її професійній діяльності. Однак вже за підсумками 2020-го вона стала “Людиною року” за версією журналістів “Вісника Переяславщини”. Заслуговуватиме вона цього звання щорічно, мабуть, до кінця пандемії.

Лариса Кузьменчук, фото Переяслав.City

Петро Ярмоленко, начальник відділу освіти міськради Переяслава

Освіта в умовах пандемії – це складно. У цьому переконався начальник міського відділу освіти Петро Ярмоленко. Що цікаво, він займав цю посаду і за попередньої влади, тобто у його фаховості сумніватися не доводиться нікому. Складності в роботі додає й освітня реформа старшої школи, яка передбачає переформатування ЗОШ у початкові школи, гімназії та ліцеї. Цей процес дещо загальмовується через те, що в селах громади батьки проти того, щоб їхні діти їздили у старші класи аж у місто. Однак вже зараз ситуація владналася і цього навчального року десятикласників у школах, які стануть гімназіями, вже не набирали.

Нікуди не подівся й коронавірус, через що багато часу минулого року школярі навчалися дистанційно. Розпочали рік аж 25 січня, оскільки зимові канікули продовжилися локдауном. Восени через коронавірус канікули в школах розпочались 18 жовтня й тривали два тижні. Згодом 30 жовтня у зв’язку з погіршенням епідеміологічної ситуації на Київщині почав діяти “червоний” рівень епідемічної небезпеки. Школи перейшли на дистанційне навчання. А 8 листопада повернулися до очного режиму. Чи буде надалі простіше, покаже час. Але, безперечно, роботи Петрові Ярмоленку вистачатиме.

Петро Ярмоленко

Андрій Конон, військовий комісар Переяслава

Під час російської агресії все, що стосується державної оборони, становить надважливе значення. Тож військовий комісар Переяслава Андрій Конон просто не міг не потрапити до переліку найвпливовіших людей. Зараз офіційно його посада називається начальник першого відділу Бориспільського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, він має військове звання підполковника. Був у зоні АТО.

Також Андрій Конон завжди був у руслі політичного життя Переяславщини. Наразі він депутат Бориспільської районної ради. Свого часу був депутатом Переяславської міськради. Також займався бізнесом.

Андрій Конон

Сергій Кузьменко, староста села Дем’янці

Сергій Кузьменко – другий та останній у цьому переліку староста села громади. Він із Дем’янець, і завжди користувався повагою в рідному селі. Там чомусь особливо сильно люблять футбол, а Кузьменко завжди сприяв розвитку місцевої команди. Навіть був головою районної федерації футболу. Тож не дивно, що на місцевих виборах його підтримали й обрали депутатом Переяславської міської ради. Як і у випадку з Якубою, Вячеслав Саулко вирішив розмістити в селі людину, яку там же й підтримали: “З колишнім сільським головою я навіть не був знайомий. Як ви знаєте, багато років я підтримував дем’янецьку футбольну команду і добре знав тренера Сергія Кузьменка. Поцікавився думкою людей, майже одноголосно підтримали цю кандидатуру”.

Те, що Кузьменко не посіпака Саулка, а впливова особистість із власною думкою, він довів, коли пішов всупереч міському голові під час обговорення підвищення тарифу на вивезення сміття. Він разом із іншими старостами зазначив, що зростання цін недоречне, оскільки ще не всі жителі сіл уклали угоди із виконавцем цих робіт. “Зараз нам треба зробити усе для того, щоб люди платили за цю послугу. Тоді, я думаю, вже можна буде говорити про те, піднімати ціни чи ні”, – аргументував Кузьменко. Однак під час виконкому старости все ж залишилися в меншості.

Проте найважливішим досягненням Сергія Кузьменка у минулому році став порятунок дівчат, що тонули в Переяславі. Він саме тоді відпочивав на пляжі й почув крик. Цей епізод, безумовно, має більше значення, аніж будь-які посади та політичні справи.

Сергій Кузьменко, фото із сайту міської ради

Ігор Янчук, голова ГО “Джем Толока”, музикант

Ігор Янчук разом із однодумцями створив громадську організацію “Джем Толока” у 2013 року. Вона стала однією із найзначиміших у Переяславі – реалізує різноманітні культурно-мистецькі проєкти. Члени ГО облаштували великий молодіжний простір у приміщенні колишнього танцмайданчика “Сова”. Зараз, навіть у прохолодні зимові дні, тут збирається молодь, щоб пограти в настільні ігри, шахи тощо та приємно провести час. Словом, якщо не знаєте, як провести дозвілля в місті без алкоголю та кальянів, вам точно варто звертатися до “Джем Толоки”.

І для самого Янчука 2021 рік був досить важливим, адже про нього дізналася вся Україна. У День Незалежності він зіграв на фортепіано під час святкового параду. Цей виступ почули мільйони українців. А запросили його на це дійство люди з Офісу Президента, коли побачили, як він грав на київській вулиці. Згодом ще раз Янчук зіграв у передноворічному ефірі ТСН на 1+1.

Ігор Янчук

Оксана Шевченко, активістка, юристка

Оксана Шевченко здобула свій вплив у Переяславі не за рахунок посади чи особистої популярності. Вона опинилася в цьому переліку лише завдяки юридичній фаховості та гострим незаангажованим постам у Facebook. Часто вона першою в місті зачіпає найрезонансніші теми. Із недавніх – виділення земельної ділянки керуючій справами виконкому Тетяні Гич. Також багато пише про витрати із міського бюджету, Вячеслава Саулка та справи сіл громади, про які часто чомусь забувають.

Чи пов’язана така потужна критика влади з тим, що для самої Оксани Шевченко не знайшлося місця в штаті міськради, поки що незрозуміло. Хочеться вірити, що ні, і особистих амбіцій активістка в цих постах не вгамовує. Однак слова “Мені образливо, що такі як Гич Т.О. при владі, а мені немає і не буде там місця” у одному з постів важко сприйняти багатозначно.

Оксана Шевченко, фото із Facebook

Далі буде…

Думаєте, що ми ще не згадали багатьох гідних людей? Ви не помиляєтеся. Остання десятка справді виявилася потужною за іменами. Вам залишилося почекати кілька днів, щоб її побачити. А визначитися із переможцем у ній буде дуже складно.

Нагадаємо, що раніше ми писали про одну з найвпливовіших осіб у Переяславі – Вячеслава Саулка. Згадували його минулорічні обіцянки та перевіряли, чи дотримався він їх. Цікаво? Читайте за посиланням.

Віталій Усик

Нагору