ВЛАДА

Із 8 листопада невакцинованих посадовців та освітян усувають від роботи: як із цим у Переяславі

Відсьогодні невакцинованих освітян та посадовців почали відсторонювати від роботи. У Переяславі – також.

З 8 листопада набрав чинності наказ про обов’язкову вакцинацію працівників центральних органів виконавчої влади, місцевих держадміністрацій та їхніх територіальних органів, а також навчальних закладів. Якщо працівники не мають принаймні одного щеплення від коронавірусу, їх усунуть від роботи без збереження зарплати та виплати лікарняних до моменту вакцинації. Проте звільняти працівника через відсутність щеплення незаконно. Про це повідомляє Інформатор.

Це правило не стосується тих, хто має протипоказання до вакцинації. Для цього потрібно надати відповідну довідку, яку можна взяти у свого сімейного лікаря.

Школи Переяславської громади були на канікулах з 14 до 31 жовтня. Згодом 30 жовтня у зв’язку з погіршенням епідеміологічної ситуації на Київщині почав діяти “червоний” рівень епідемічної небезпеки. Школи перейшли на дистанційне навчання. А сьогодні, 8 листопада, повернулися до очного режиму. Про ситуацію з вакцинацією в освітніх закладах громади розповів Петро Ярмоленко, начальник міського відділу освіти.

– Після того, як ми відсторонили невакцинованих працівників, залишились лише вакциновані, тож всі у всіх школах вакциновані на 100%. Відповідно ми маємо право працювати в “червоній” зоні. На всю громаду є 20 освітян, які мають протипоказання до щеплень. А відсторонених станом на п’ятницю, 5 листопада, було 28 осіб. Садочки та початкові класи можуть працювати незалежно від процентної кількості вакцинованих, але відстороненню працівники також підлягають.

Тетяна Гич, керуюча справами виконкому, розповіла, яка ситуація серед працівників міської ради Переяслава:

– 94% працівників вакциновані. У нас є люди, які за медичними показниками не можуть бути щепленими. Інші ж це зробили, тож ніхто не відсторонений від роботи. Я вважаю, що такий високий відсоток, тому що кожного понеділка у нас на нарадах присутні керівники лікарні, які закликають до вакцинації і розповідають про ті жахи, що відбуваються там. У нас немає підстав цьому не вірити. Всі працівники вакцинувались свідомо, не було залякувань, що не пустять на роботу або відсторонять.

Стосовно засідань виконкому та сесій міськради: щоб на них потрапити, представників засобів масової інформації проситимуть пред’являти сертифікати про вакцинацію. Всі присутні, звичайно, повинні бути в захисних масках, розсаджені в шаховому порядку, щоб не було тісного контакту.

При цьому, чи допускатимуть на сесії невакцинованих депутатів, Тетяна Гич наразі відповісти не готова. Додала, що потрібно ще вивчити, яка статистика серед них.

Нагадаємо, що 7 листопада у Переяславі під час недільного базару у продавців непродовольчих товарів перевіряли наявність сертифікатів про вакцинацію. Невакцинованих відсторонили від роботи. Детальніше про це дізнавайтесь за посиланням. 

Оксана Симоненко

Нагору