ЖИТТЯ

“Ми бачимо, як впливає вірус на організм, – легенів немає”: що зараз коїться в лікарні Переяслава

У Переяславі лікарня переповнена хворими на коронавірус. Вони лежать у всіх відділеннях – навіть у пологовому. Про малі запаси кисню, велику кількість хворих та штам “Дельта” нам розповіла директорка лікарні.

Журналісти Інформатора на власні очі побачили, що зараз коїться в лікарні Переяслава. Місць скоро стане менше, аніж пацієнтів, станом на сьогодні – їх 164. Про нелегкі часи для медиків та хворих нам розповіла директорка лікарні Лариса Кузьменчук.

– У яких відділеннях перебувають пацієнти з коронавірусом?

– Наша лікарня розрахована на 220 ліжок. Зараз у зв’язку з підвищенням захворюваності нам додали ще 15 ліжок, тобто зараз працюємо на 235 ліжок. Абсолютно всі відділення, враховуючи й пологове, лікують тільки дорослих хворих на COVID. Вони переповнені, місць практично немає. Ми керуємо цим у ручному режимі: виписався – поступив.

– Чи справді в лікарні нестача кисню?

– Киснем забезпечені зараз всі, але отримувати його дуже важко. Зараз в Україні велике навантаження щодо кисню. Справа в тому, що всі хворі на штам коронавірусу “Дельта” кисневозалежні, вимагають по 15-20 літрів на хвилину. У минулу хвилю коронавірусу ми ще не мали такого кисневого забезпечення, зараз 220 ліжок забезпечені киснем. У нас в лікарні не було жодного дня, щоб ми не мали кисню, але було таке, що на останніх запасах тягнули, поки нам довозили його. Така ситуація не тільки в нас, а й по всій Україні. Втім, МОЗ заспокоює й говорить, що киснем будемо всі забезпечені. Ще ми виходимо із ситуації, бо маємо 126 кисневих концентраторів – машин, які виробляють кисень. На цей спалах у нас уже стоїть кріогенна ємність на 3 тонни, зараз ми очікуємо ще одне постачання – на 5 тонн.

Зараз працюємо над тим, щоб розробити проєктно-кошторисну документацію на встановлення кисневого генератора. Це велика машина, яка вироблятиме кисень з повітря. Також потрібно визначити, де цей генератор ставити, бо для нього потрібно будувати окреме приміщення, до якого є певні вимоги.

– Всі пацієнти з коронавірусом мають штам “Дельта”?

– Лабораторії, в які ми завозимо ПЛР-тести, не визначають, чи це штам “Дельта”. Але зараз за тяжкістю перебігу хвороби ми можемо зрозуміти, що всі мають саме штам “Дельта”. Всі вже говорять про те, що зафіксували новий штам “Дельта плюс”, який був у Індії та Великобританії. Тепер він є й на заході України. Ті лікарі, які з ним вже стикалися, говорять, що він заразніший і дуже тяжкий. Хворіє та помирає молодь, дуже багато хворіє дітей. Для порівняння: за вересень цього року ми пролікували 120 хворих з COVID, з них померло 23. На 27 жовтня ми вже маємо 319 хворих, померла 61 людина. Всі тіла хворих відправляють на розтин, і ми вже бачимо, як впливає вірус на організм, – легенів немає…

– Яка ситуація зі щепленнями?

– Всі медичні працівники у нас щеплені. Майже всі це зробили щойно з’явилася вакцина. Варто наголосити й на тому, що всі, хто в нас помер, – не щеплені, ті, хто лежать в реанімації, – теж нещеплені. За підрахунками, до нас цього місяця поступило два відсотки пацієнтів, які щеплені одною або двома дозами вакцини. Вони перехворіли й виписалися додому. На жаль, ефективність щеплення залежить ще й від імунітету людини: якщо вона може дати повноцінну імунну відповідь на щеплення – вона її дає, якщо ні – людина може захворіти, але перенести хворобу значно легше. Я вважаю, що вакцина – єдине, що нас врятує. Україна в цьому пасе задніх, хоча й говорять про те, що останнім часом зросли темпи вакцинації. Але ж у тих, хто вакцинувався зараз, виробиться імунітет лише після другої дози – через місяць. От тепер і рахуйте.

Нагадуємо, що у зв’язку з погіршенням ситуації з коронавірусом на Київщині скоро почне діяти “червоний” рівень епідемічної небезпеки. Більше про це – за посиланням.

Юлія Кравченко

Відео: Едуард Аврамич

Нагору