ЖИТТЯ

У Переяславі біля “Любокраю” святкувати Водохреще зібралися кілька сотень людей: відеорепортаж

У Переяславі з розмахом відзначили Хрещення Господнє. Гуляти свято біля ресторанного комплексу “Любокрай” зібралися кілька сотень людей.

Сьогодні, 19 січня, православні українці відзначають свято Хрещення Господнього, яке в народі називають просто Водохреще. Основна традиція цього свята – пірнання в ополонку, воду в якій попередньо освятили. Як цьогоріч гуляли Водохреще в Переяславі біля “Любокраю”, бачили журналісти Інформатора.

Люди почали збиратися біля основної локації ще до 12:00 (хоча початок був запланований саме на цей час). Вони навіть пірнали в ополонку ще до того, як священник освятив воду. Дехто розповів нам, що сьогодні пірнає вже вдруге, позаяк зранку встиг побувати на аналогічному заході на території “Старої Греблі”. До опівдня зібралося кілька сотень людей, серед яких було чимало охочих зануритись в освячену воду.

Погода сприяла святкуванням – надворі було близько 3 градусів морозу і небагато снігу, тому більшість людей просто не встигали замерзнути. Крім того, зігрітися можна було біля вогнища, а також, поласувавши смачною кашею та гарячим чаєм, якими пригощали безкоштовно або ж у пункті обігріву. Польова кухня та пункт обігріву облаштували завдяки Михайлові Римару та Центру зв’язку та управління ДСНС. Окрім безкоштовних ласощів (каші та чаю), можна було випити глінтвейну та поїсти шашлики, але за це задоволення вже треба було платити.

Загалом свято сподобалось людям. Особливо емоційними були ті, хто пірнав у ополонку, хоча багато з них робили це далеко не вперше та навіть не вдруге в житті. Вони зазначали, що ця традиція досить позитивно впливає на здоров’я. Більше про відчуття та емоції людей ви почуєте в нашому відеорепортажі.

Нагадуємо, що минулого року, попри локдаун, біля “Любокраю” теж святкували Хрещення. Як це було тоді, дізнавайтеся за посиланням.

Юлія Кравченко

Відео: Едуард Аварамич

Нагору