ГРОШІ

У Переяславі можна отримати гроші для створення бізнесу: як саме, скільки та кому

Для зареєстрованих безробітних осіб із малозабезпечених сімей в Україні є можливість отримати до 100 тисяч гривень на розвиток власного бізнесу. За цим звертаються у Центр зайнятості, але потрібно мати пакет документів і, можливо, пройти навчання.

З 1 січня 2022 року вступила в дію програма щодо забезпечення допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпечених сімей. Така допомога надається непрацюючій працездатній особі з-поміж членів малозабезпеченої сім’ї з державного бюджету, вона є безвідсотковою, поворотною на термін до трьох років. Людина може розраховувати на суму до 15 мінімальних заробітних плат (на початок 2022 року – 97 500 гривень). Про це Інформатору розповіла директорка Переяслав-Хмельницької міськрайонної філії Київського обласного центру зайнятості Любов Красова.

ЯКІ УМОВИ ОТРИМАННЯ КОШТІВ

  • Мати статус малозабезпеченої родини та перебувати на обліку у службі зайнятості (статус безробітної особи).
  • Надати певний пакет документів: бізнес-план (можна розробити як самостійно, так і в процесі професійного навчання — через те, що людина безробітна, Центр зайнятості має право направити її на професійне навчання основам підприємницької діяльності), довідка про відсутність притягнення до кримінальної відповідальності.
  • Пройти комісію, яку створюють на рівні Центру зайнятості. Комісія має право надати або не надати можливість отримати кошти для створення бізнесу. Якщо члени комісії відмовляють, то повинні обґрунтувати своє рішення.
  • При згоді комісії з особою укладають угоду про надання послуг. Ця особа повинна зареєструватися як фізична особа підприємець (ФОП).
  • Особа має надати договір із особою-роботодавцем та рахунки на відповідну для сплати суму. Ці документи обробляються, передаються в Регіональний центр зайнятості, і на основі цього нараховується грошова сума на приладдя та/чи обладнання для підприємницької діяльності.

КОНТРОЛЬ ДІЯЛЬНОСТІ

  • Угода може завершитися, якщо людина достроково сплатить отриману суму. Також угоду можуть розірвати достроково у зв’язку з несплатою податків.
  • Контролює ведення підприємницької діяльності вищезгадана комісія. Щоквартально робитимуть запити щодо сплати податків. Є можливість, що комісія приїздитиме з метою перевірки діяльності.

У ЯКОМУ ВИПАДКУ МОЖНА НЕ ПОВЕРНУТИ ГРОШІ

  • За трирічний період з дати отримання фінансової допомоги сплачено податки, збори, додаткові платежі і єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у сумі, що перевищує суму наданої фінансової допомоги.
  • У перший рік з дати отримання допомоги працевлаштовано за направленням Центру зайнятості не менше двох непрацюючих працездатних осіб з-поміж малозабезпечених сімей щонайменше на два роки.

Нагадуємо, що на засіданні виконкому погодили видалення 13 дерев у Переяславі. Їх випиляють, тому що аварійні.

Нагору