ВЛАДА

Міська рада не повинна контролювати ЗМІ у Переяславі: прийняли новий порядок акредитації журналістів

На сесії міськради прийняли новий порядок акредитації журналістів. У ньому спершу був щонайменше один недоречний пункт.

На першій сесії року традиційно акредитують журналістів для висвітлення діяльності міської ради. У 2022-му цього не сталося, оскільки передусім слід було прийняти новий порядок акредитації. Депутати 20 січня проголосували за відповідний проєкт рішення. Про це повідомляє Інформатор.

Акредитують ЗМІ депутати ради більшістю голосів. Однак спочатку видання має подати заявку з необхідними відомостями та копією свідоцтва про державну реєстрацію. Представники ЗМІ після акредитації повинні:

  • дотримуватись діючого законодавства України про інформацію та ЗМІ, цього Порядку, внутрішнього розпорядку та правил поведінки, визначених регламентами заходів;
  • надавати тільки об’єктивну інформацію;
  • утримуватися від порушення цілісності інформації, розповсюдження окремих положень документа, якщо тим самим порушується смислове значення інформації або офіційного документа неправильним його тлумаченням;
  • не втручатися в хід заходу, на освітлення якого запрошені;
  • не заважати роботі інших акредитованих ЗМІ;
  • у разі невчасного прибуття представник ЗМІ усувається від участі в освітленні заходу;
  • проводити відеозйомку під час проведення заходів з певних місць, що вказують організатори.

Один із цих пунктів – про надання тільки об’єктивної інформації – викликав певні сумніви в Аліни Римар, голови депутатської комісії з питань регламенту, депутатської етики, контролю за виконанням рішень. Вона поцікавилася в міського голови Вячеслава Саулка, хто саме визначатиме об’єктивність інформації.

– Висновки про об’єктивність чи необ’єктивність інформації робитиме міська рада. Якщо вона необ’єктивна, то ті ж депутати, які надали право висвітлювати інформацію, прийматимуть інше рішення, – відповів очільник громади.

Аліна Римар апелювала: “Як цей пункт узгоджується зі статтею 24 Закону про інформацію, де чітко написало, що органи державної влади та суб’єкти влади не мають права здійснювати контроль за змістом поширюваної інформації у ЗМІ?”. Саулко відповів так: “Органи влади не будуть проводити контроль. Але вони мають законне право відреагувати, якщо у ЗМІ буде поширена необ’єктивна інформація. А подавати об’єктивну інформацію – це обов’язок журналістів”. Римар у свою чергу наголосила, що її профільна комісія рекомендує прибрати цей пункт, бо він суперечить вимогам діючого законодавства.

Депутатка Марина Навальна підтримала позицію Римар:

– Якщо ми залишимо цей пункт і будуть розглядати стосунки громади із засобами масової комунікації, то нашу громаду назвуть першими ворогами ЗМІ в Україні. Аналізувати їхні публікації ми можемо вдома на кухні, але об’єктивність, необ’єктивність, наклеп тощо може визначити лише суд. Єдине, що ми можемо робити, – акредитувати або не акредитувати. Тому цей пункт слід зняти, акредитувати засоби масової інформації та діяти в правовому полі.

Міський голова все ж дослухався до зауважень і один пункт видалили з цього Порядку. На лютневій сесії повинні акредитувати ЗМІ, які подадуть заявку для цього.

Нагадаємо, що раніше ми згадували, що Вячеслав Саулко обіцяв громаді протягом 2021 року. Що виконав, а що ні, читайте за посиланням.

Віталій Усик

Нагору