ЖИТТЯ

“Для літніх людей це складно”: як у аптеках Переяслава розраховуються “ковідною тисячею”

Тисячу гривень за вакцинацію українці віком понад 60 років можуть витратити в аптеках. Як із цим справи в Переяславі?

З 24 січня в Україні з’явилася можливість витрачати кошти з картки “єПідтримка” на ліки. Доступна вона людям, яким вже виповнилося 60 років. У МОЗ пояснюють, що ця категорія є групою ризику та має супутні хронічні захворювання, які потребують придбання додаткових лікарських засобів. Наскільки важко це зробити в Переяславі, дізнався Інформатор. Ми відвідали п’ять місцевих аптек і поцікавилися у фармацевтів чи розраховуються переяславці карткою “єПідтримка”.

“АПТЕКА ТВОЄЇ РОДИНИ”, вулиця Покровська, 53/69

– У нас багато хто розраховувався карткою “єПідтримка”. Це важко, тому що послуга доступна для людей 60+, і смартфони є далеко не в кожного. А ті, в кого вони є, не завжди мають функцію безконтактної оплати. Деяким людям допомагають їхні діти чи онуки. За ці кошти часто купують кроворозріджуючі препарати – це зараз ходові ліки.

“АПТЕКА №3”, вулиця Богдана Хмельницького, 32

– У нас не купували ліки з карткою “єПідтримка”. Можна придбати майже будь-які, у нас немає конкретного переліку. Чула по телевізору, що можна купити всі, окрім тонометрів і тих, у яких є біологічно активні добавки.

“АПТЕКА №15”, вулиця Богдана Хмельницького, 57

– У нас немає інтернету, навіть не знаю, як наша аптека буде з цим справлятися.

“АБЕТКА ЗДОРОВ’Я”, вулиця Івана Мазепи, 20/51

– Ні, не розраховувалися. Нам сказали, що це можна зробити тільки з телефоном, але ж у нас у багатьох людей немає такої функції. Багато відвідувачів цікавляться цією послугою. Вчора цілий день люди питали про можливість розрахуватися карткою “єПідтримка”. Для літніх це важко, а якщо людина проживає в селі – тим більше.

“АПТЕКА”, вулиця Грушевського, 3/1

– У нас в аптеці ця послуга не діє. Чому так, не знаю. Чи це через зв’язок, чи щось інше – точно не скажу.

Нагадуємо, що Переяславська гімназія перейшла на дистанційне навчання. У семи людей виявили коронавірус.

Юлія Кравченко

Нагору