ЖИТТЯ

Вбивство 5-ти людей у Дніпрі та мітинг під Верховною Радою: які були новини цього тижня

На дороги України вийшли поліцейські “Фантоми”, а також українці отримають ще по 500 грн за вакцинацію третьою дозою. Які ще важливі новини були цього тижня?

В Україні та світі щотижня, щодня та навіть щогодини відбувається багато подій. Ми підготували кілька найбільш обговорюваних новин, посилаючись на портал Інформатор Україна.

Українці отримають ще по 500 грн за вакцинацію третьою дозою – Зеленський

Глава держави Володимир Зеленський заявив, що українці, вакциновані третьою дозою щеплення від коронавірусу, отримають додатково 500 гривень у рамках програми “єПідтримка”. Про це стало відомо із відеозвернення президента, опубліковане в його соціальних мережах. Ініціатива спрямована на те, щоб стимулювати вакцинованих українців робити третє щеплення для посилення імунітету.

На дороги України вийшли поліцейські “Фантоми”: що це і як працюватиме

25 січня на дорогах України з’явились поліцейські “Фантоми”. Зовні машини не відрізняються від звичайних, проте співробітники будуть одягнені у формений одяг. Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський у програмі “Подробиці тижня”.

Поліцейські автомобілі фіксуватимуть перевищення швидкості на дорогах. Створені “Фантоми” на базі Skoda Kodiaq. У салон вмонтовано спеціальну систему, налаштовану на сканування правопорушень як у попутному напрямку, так і у зворотному. Зовні машини не відрізняються від звичайних, проте співробітники будуть одягнені у формений одяг. Вартість кожного “Фантома” – 3,7 млн ​​гривень.

Система передаватиме інформацію, і порушник отримуватиме штраф за перевищення швидкості. Майже всі порушення швидкості фіксуватимуться автоматично без зупинки автомобіля порушника. Очікується, що присутність таких автопатрулів дозволить українцям дотримуватися правил дорожнього руху та покращить ситуацію на дорогах. А вже 30 січня стало відомо, що перші дні на дорогах “Фантоми” зафіксували вже понад 4 тисячі порушень.

Мітинг під Радою: чому підприємці проти касових апаратів

25 січня під Верховною Радою вкотре мітингували представники малого бізнесу (фізичні особи – підприємці, далі – ФОП). Основна вимога – скасування обов’язкового використання реєстраторів розрахункових операцій у підприємницькій діяльності. Організатори мітингу просили депутатів внести зміни до чинного закону. Представники малого бізнесу посилаються на законопроект №5866-1, який зареєстрований у Раді ще з вересня 2021 року. Уся суть запропонованого законопроекту зводиться до того, щоб скасувати РРО, які не є платниками податку на додану вартість. Йдеться про єдинників – І-ІІІ груп.

З 2017 року РРО або касові апарати використовують підприємці, які торгують технічно складними побутовими товарами. Проте, за словами економістів, очікуваних результатів щодо детінізації цих сфер економічної діяльності запровадження РРО не призвело. Навпаки, як запевняють експерти, збільшилася кількість перевірок податкових органів, збільшились витрати на обслуговування касових апаратів у легального бізнесу, скоротилася кількість платників єдиного податку.

Згодом, того ж дня після денного затишшя до будівлі парламенту знову почали підходити протестувальники. Вони відправили до будівлі парламенту переговорну групу, але цих переговорників до Ради не пропустила охорона. Після чого мітингувальники спробували прорвати оточення “силовиків” біля Ради. Між протестувальниками та поліцейськими сталися сутички. В результаті кілька людей отримали тілесні ушкодження, кілька людей затримано поліцією. Серед затриманих і один з організаторів мітингу Сергій Доротич.

Під час розвитку ситуації «силовики» захопили сцену, з якої весь день виступали мітингувальники. Надвечір поліція очистила територію площі Конституції перед будівлею парламенту, і готують повну “зачистку” території від протестувальників. Не обійшлося без тривожної події – один із мітингувальників біля стін Ради після сутичок з поліцією знепритомнів і досі не прийшов до тями (навіть після допомоги медиків). Чоловік не подає ознак життя, і поки що не зрозуміло – що з ним. Пізніше стало відомо, що чоловікові, який втратив свідомість, поліцейські та Нацгвардійці надали першу медичну допомогу. Після чого він із другом залишив місце проведення акції.

Після мітингу народні депутати вже знають, які питання розглянуть одразу після відкриття нової сесії парламенту 1 лютого. Як стало відомо зі слів народного депутата Ярослава Железняка (фракція партії “Голос”), першим питанням порядку денного у перший день лютого буде розгляд законопроєкту 6561, який має стати компромісним і стосується відстрочення запровадження штрафів для приватних підприємців.

У Дніпрі 20-річний солдат розстріляв своїх товаришів по службі: він убив 5 людей

27 січня близько 4 ранку у військовій частині на ПМЗ 20-річний солдат термінової служби розстріляв своїх товаришів по службі. Внаслідок цього загинули четверо військових та одна жінка — цивільна, ще п’ятеро отримали поранення. Солдата термінової служби, який стріляв, Рябчука Артемія Юрійовича оголосили у розшук, а пізніше затримали.

Все сталося приблизно о 3:50. Солдат зайшов до збройової кімнати, взяв автомат АКСУ з патронами, після чого почав стріляти по своїх товаришах по службі. На той момент у караульному приміщенні було близько 22 солдатів. Двоє з них змогли вибігти на вулицю та викликати поліцію та швидку. Хлопця того ж дня затримали та повідомили про підозру за статтями КК України: 115 (вбивство), 408 (дезертирство), 410 (викрадення та присвоєння зброї та боєприпасів). 28 січня його доправили до Кіровського районного суду.

Під час засідання 28 січня Артемій визнав свою провину і покаявся: “Мені щиро шкода тих людей, яким завдав біль своїм вчинком. Я винний і цлком визнаю свою провину. Мені важко згадувати той час. Ми після затримання з прокурором та слідчим провели допит, на якому я до пізньої ночі все висловив, розповів, як усе було після того, як добровільно здався. Єдине моє бажання – відправте мене не на гауптвахту, а до слідчого ізолятора”.

У суботу, 29 січня, у Дніпрі розпочалася церемонія прощання з п’ятьма загиблими від куль нацгвардійця Артемія Рябчука. Церемонія відбулася у Палаці культури “Машинобудівників”.

Нагадаємо, що 28 січня голова Переяславської громади Вячеслав Саулко підписав Меморандум про співпрацю задля реалізації програми “Поліцейський офіцер громади”. Перші офіцери з’являться у Дем’янцях і Великій Каратулі.

Нагору