ЖИТТЯ

“Без досвіду можна нашкодити собі”: тренерка з Переяслава – про спорт для людей з проблемами спини

Спорт – корисна справа, якщо підходити до неї з розумом. Тренерка Юлія Федосєєва розповіла про те, чому людям із проблемами зі спиною варто займатися спортом та як це робити правильно.

Переяславка Юлія Федосєєва вже понад п’ять років допомагає іншим людям удосконалювати себе – полюбити спорт, прищепити корисні звички, схуднути або просто поліпшити самопочуття чи навіть позбутися хвороб. Вона працює тренеркою, а до цього майже все життя займалася хореографією. Розповіла Інформатору про те, наскільки спорт впливає на людей, які мають проблеми із хребтом та спиною.

— Чи можна взагалі займатися спортом, якщо маєш проблеми зі спиною? Наскільки важливий тут тренер?

— При таких проблемах дуже важливі заняття спортом, але є певні обмеження. Фізична активність необхідна людині, щоб м’язи спини постійно розвивалися та були в тонусі. Коли немає фізичних навантажень, вони слабшають і не можуть правильно підтримувати хребет. Без тренера на початкових етапах займатися не рекомендую нікому, тому що людина без досвіду у спорті може нашкодити собі. Варто знайти того, хто розуміється на твоїй проблемі, і, можливо, з часом вдасться засвоїти ті вправи, які треба виконувати, – тільки так людина може прийти до самостійних занять.

— Які саме навантаження рекомендують?

— Все це залежить від діагнозу. Сколіоз, лордоз, грижа чи протрузія – підхід до занять з людиною буде залежати саме від її проблеми. Я можу порекомендувати одне: якщо ви виконуєте якусь вправу і вона чинить вам дискомфорт, одразу потрібно припиняти її робити.

Після лікування запальних процесів буде краще звернутися до тренера-реабілітолога. Мені ця діяльність дуже цікава. Маю знайомих тренерів-реабілітологів і, якщо до мене звертається людина, можу звернутися до цих знайомих за допомогою. Їм я розповідаю про проблему свого підопічного і дізнаюся, чи зможу з нею впоратися.

— Що найважливіше у стосунках тренера та підопічного з проблемами зі здоров’ям?

— Передусім довіра до тренера і чітке розуміння, з якою метою та проблемою ви прийшли до нього. Припущення і реальне знання про свій стан здоров’я – це дві різні речі. Чим точніший я знатиму діагноз і проблему людини, тим правильніше зможу підібрати вправи. Важливо, щоб людина пояснювала свою проблему. Буває, що хтось приходить і каже: “У мене грижа”. Ти питаєш у людини, яка саме грижа та чи робила ця людина МРТ, а вона просто розводить руками. Так не має бути.

— Яка різниця між силовими та кардіонавантаженнями для людей з подібними захворюваннями?

— У силових тренуваннях просто потрібно прибрати всі осьові навантаження на наш хребет, тому що ми маємо зробити декомпресію хребта або, кажучи простою мовою, розтягування, зменшення тиску і навантаження. Наше завдання — витягнути хребет. Є грижа, а є протрузія — це легка деформація диску. В принципі, коли це стадія протрузії, то може не бути взагалі ніяких проблем. Просто не варто перенавантажувати ту частину тіла, з якою є проблема. Також треба зміцнювати м’язи кору — це той самий “корсет”, який забезпечує фіксацію.

Щодо кардіо, то краще перейти на певні тренажери, наприклад, велосипед. Але не треба згинатися, спина завжди має бути в нейтральному положенні. Також орбітреки — в них немає осьового навантаження. Я б не рекомендувала бігати, тому що це постійний тиск на хребет і колінні суглоби.

— Розкажіть про свій досвід роботи з людьми, які мали захворювання спини. Яких результатів вони досягли?

— У мене була і є така підопічна. У неї був дуже виражений сколіоз — пішло навіть скручування самого хребта. Ми приділили увагу додатковій розтяжці спазмованих м’язів – це сприяло поліпшенню постави. Також акцентували увагу на роботі в силовому режимі тієї сторони спини, де мали більше послаблення м’язів. За рік вона навіть “виросла” на 3 сантиметри, тобто виявилося, що в неї не той зріст, який думали. Так, на жаль, повністю виправити це неможливо, але за рахунок м’язового тонусу, а також масажу результат став набагато кращим.

Нагадуємо, що у вихідні розпочалося друге коло чемпіонату Переяславщини з футзалу. “Дніпро” не виграв, Гайшин програв. Більше деталей ви можете дізнатися тут.

Юлія Кравченко

Нагору