ВЛАДА

Переяслав готовий прийняти в області тепломережу з мільйонними боргами

Тепломережа мала борг 68 мільйонів гривень, однак він суттєво зменшився. Є перспективи щодо подальшого його повного погашення.

Сьогодні, 10 лютого, відбулося позачергове сесійне засідання міської ради Переяслава. Розглядали одне питання – про передачу КП “Переяслав-Хмельницьктепломережа” з власності Київської області на баланс Переяславської ТГ. Попри те, що борг підприємства перед НАК “Нафтогаз України” складає понад 27 мільйонів гривень, 14 депутатів підтримали цей проєкт, відповідно рішення прийняли. Інформатор пояснює, чому так сталося.

Передусім міський голова Переяслава Вячеслав Саулко нагадав, що протягом останніх трьох років Київська обласна рада всіляко намагалася передати тепломережу в комунальну власність Переяславської ТГ. Однак, станом на кінець 2021 року, підприємство мало борг 68 мільйонів гривень. Неодноразово Переяслав наголошував, що забере у свою власність тепломережу лише після повного погашення заборгованості.

– Субвенція з державного бюджету погасила близько 36 мільйонів, а ще 4 мільйони погасила Київська обласна рада. Наразі залишається борг у сумі 27,3 мільйона гривень. Його підприємство має погасити протягом 72 місяців (6 років). Тобто щомісяця тепломережа виплачуватиме 400 тисяч гривень. При цьому інших боргів у підприємства немає, воно наразі є прибутковим – за останній рік заробило близько 12 мільйонів, які, зрозуміло, пішли на погашення боргів. Тому ми повинні якомога швидше забрати тепломережу собі, оскільки обласне керівництво не зацікавлене у її розвитку, – розповів Саулко.

Керівниця КП “Переяслав-Хмельницьктепломережа” Наталія Поліщук зазначила, що тарифів задля швидшого погашення заборгованості підвищувати не будуть. Заступниця міського голови з економічного напрямку Ольга Огієвич додала, що за законом 4,9 мільйона із боргу, які є штрафами та пені, у разі реструктуризації мають списати.

Після цього рішення справа за обласними депутатами. Вони мають проголосувати за передачу на наступній сесії Київської обласної ради, яка відбудеться 17 лютого.

Нагадаємо, що Юрій Анікієв складає депутатські повноваження у міській раді Переяслава. Його замінить інший кандидат від “Свободи”.

Віталій Усик

Фото темитичне, з однієї з попередніх сесій

Нагору