ВЛАДА

Переяслав візьме у власність тепломережу, якщо за неї погасять багатомільйонний борг

Київська обласна рада хоче передати на баланс Переяславської ТГ тепломережу. Вона має борг 62 мільйони гривень.

12 березня у Київській обласній раді відбулося засідання постійної комісії з питань управління комунальною власністю, приватизації, житлово-комунального господарства та впровадження енергозберігаючих технологій КОР. У ньому взяли участь голова Переяславської ТГ Вячеслав Саулко та деякі міські депутати, оскільки на комісії ініціювали питання щодо передачі в комунальну власність нашої громади КП КОР “Переяслав-Хмельницьктепломережа”. Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на допис міської депутатки Аліни Литвин у Facebook.

Представники Переяслава були категорично проти брати на баланс застаріле підприємство із величезними боргами. У пості Литвин йдеться:

  • Станом на сьогодні борг КП перед НАК “Нафтогаз України” становить 62 млн грн.
  • Балансова вартість цього КП становить 17 млн грн (за інформацією керівника підприємства Поліщук Н.В.).
  • Серед майна підприємства – 9 котелень та близько 20 км тепломереж, які не ремонтувалися близько 20 років.

Члени комісії запропонували три варіанти розвитку подій: продаж майна підприємства через аукціон, передача КП у концесію та передача підприємства Переяславській ТГ разом із боргами. Особливо наполягали на третьому варіанті. Зійшлися на тому, що на засіданні комісії КОР 26 березня обговорять найвигідніший варіант для нашої громади.

Однак перед тим 18 березня на черговій сесії міської ради Переяслава депутати позитивно проголосували за питання “Про надання згоди на передачу із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Київської області в комунальну власність територіальної громади міста Переяслава цілісного майнового комплексу комунального підприємства Київської обласної ради “Переяслав-Хмельницьктепломережа”. Втім, у рішенні йдеться, що згода надається за умови, якщо Київська обласна державна адміністрація надасть фінансову підтримку підприємству в сумі 22 млн 463 тис. 794,30 грн для розрахунків за природний газ до початку опалювального сезону 2021-2022 років, 3 млн 125 тис. 844 грн для повного розрахунку за послуги розподілу природного газу за шість місяців, 23 млн 283 тис. 139 грн для повного погашення заборгованості за природний газ. Також Київська обласна рада має вирішити питання щодо списання або відшкодування небалансового обсягу природного газу, який було спожито КП (24 млн 426 тис. 324 грн), а також врегулювати питання з Державною фіскальною службою (4 млн 228 тис. 80 грн).

Аліна Литвин пояснила Інформатору, що це рішення прийняли, скоріше, для того, щоб показати обласній раді, що це позиція не лише кількох депутатів та голови, а всіх переяславських обранців. Очевидно, що навряд чи хтось буде гасити цю заборгованість.

– Під час комісії нам розповідали, що балансова вартість підприємства складає 120 мільйонів гривень, і ми ще й у плюсі залишимося. Але звідки вони взяли цю суму, незрозуміло. Директорка підприємства сказала, що вартість складає 17 мільйонів, наші комунальники провели перевірку і виходить приблизно така ж сума, – зазначила депутатка. До слова, під час розгляду цього питання вона покинула залу засідань міської ради.

Нагадаємо, 18 березня на сесії міської ради затвердили програму “Поліцейський офіцер міської територіальної громади” на 2021-2022 роки. На неї передбачено 195 тисяч гривень із міського бюджету: 135 тисяч – на 2021 рік та 60 тисяч – на 2022-й.

Віталій Усик

Фото із сайту міської ради

Нагору