ГРОШІ

Що буде, якщо у “червоному” Переяславі ходити надворі без маски

Переяслав, як і вся Київська область, зараз входить до “червоної” зони епідемічної небезпеки. Серед обмежень — необхідність носіння захисних масок на територіях загального користування.

24 березня Київська область увійшла до “червоного” рівня епідемічної небезпеки. На території області встановлені обмежувальні заходи, передбачені для найвищого рівня епідемнебезпеки. В одному із пунктів постанови Кабміну від 22 березня йдеться про те, що у “червоних” зонах забороняється “перебування на територіях загального користування без вдягнутих респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно”. Про це повідомляє Інформатор.

До територій загального користування входять:

  • парки (гідропарки, лугопарки, лісопарки, парки культури та відпочинку, парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва, спортивні, дитячі, історичні, національні, меморіальні та інші), рекреаційні зони, сади, сквери та майданчики;
  • пам’ятки культурної та історичної спадщини;
  • площі, бульвари, проспекти;
  • вулиці, дороги, провулки, пішохідні та велосипедні доріжки;
  • пляжі;
  • кладовища;
  • інші території загального користування.

Якщо пересічні громадяни не носитимуть маски в цих місцях та ігноруватимуть попередження правоохоронців, то їх можуть оштрафувати на суму від 170 до 255 грн.

Начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Переяславської міськради Віктор Жарко розповів Інформатору, що більші штрафи за порушення карантинних вимог можуть отримати підприємці:

— Якщо порушником є підприємець, юридична або фізична особа, то штраф накладається більший. Він може складати 17 тисяч гривень. Людина заходить в магазин без маски, у разі, якщо її обслуговують і не просять вдягнути маску, продавцю можуть виписати штраф 17 тисяч гривень.

Віктор Жарко прокоментував ситуацію із посиленням карантину:

— Маски навіть при “зеленому” рівні небезпеки обов’язкові до використання в місцях масового скупчення людей, оскільки і “зелений” рівень є надзвичайною ситуацією. Такі посилення не означають, що маски не можна знімати навіть вдома. Якщо ви йтимете вулицею й навколо не буде людей, то маску можна не вдягати. Штрафи має право накладати поліція та Держпродспоживслужба. У якому випадку це робиться? Якщо людина без маски в магазині, на ринку, в місцях, де є якесь скупчення людей (хоча зараз і заборонені різного виду заходи). Особа, заходячи в приміщення, повинна надягнути маску. Немає такого, що ти вийшов надвір і одразу надягнув маску. Якщо на вулицях будуть люди без масок, всіх підряд точно не штрафуватимуть.

Нагадуємо, Київська обласна рада хоче передати на баланс Переяславської ТГ тепломережу. Вона має борг 62 мільйони гривень.

Юлія Кравченко

Нагору