ВЛАДА

“Не просто хочу увійти в історію, а хочу реанімувати місто”: Вячеслав Саулко прозвітувався перед жителями Переяслава

Відбувся традиційний звіт міського голови перед жителями Переяслава. Обговорили важливі питання.

22 лютого у Переяславі в центрі культури та мистецтв відбулися громадські слухання. Міський голова Вячеслав Саулко прозвітував про свої досягнення за перший рік на посаді. Зокрема, акцентував увагу на розчищенні військового містечка, набережної річки Альта, ремонті тротуару на вулиці Богдана Хмельницького та деяких міських доріг. Після цього всі охочі могли поставити очільнику громади свої запитання. Інформатор відібрав найцікавіші.

Тарас Костін: Чи виділялись кошти або чи планують виділити з міського бюджету на територіальну оборону?

Міський голова: Громада виділила приміщення колишнього соціального гуртожитку в Гайшині для територіальної оборони. Коштів з міського бюджет поки не виділяли. Але є повний перелік робіт, які виконують за кошти меценатів та доброчинних волонтерів. Все, що потрібно для цього центру оборони, в нас є. Наша територіальна оборона на сьогодні забезпечена технікою, дизельним паливом та іншими необхідними речами.

Сергій Штепа: Кошторис спорткомплексу, який хочуть побудувати в Переяславі може скласти від пів мільярда до семи сотень мільйонів гривень. На вашу думку, в Переяславі вирішені всі інші проблеми і варто зосередити увагу саме на цьому комплексі? 

Сергій Галицький: Не зрозуміло, де взяти таке фінансування та яким чином ми будемо обслуговувати спорткомплекс. Він “з’їсть” весь бюджет Переяслава.

Міський голова: Кошти не будуть братись із громади. Це програма Європейського банку розвитку. Але в нас не розроблені детальні плани і немає відповідних проєктів. Щоб це все робити, проєктні організації, яких було близько дев’яти, ставили ціну близько 5,5 мільйона гривень. Ми хочемо зробити проєктно-кошторисну документацію за 2,5 мільйона. Якщо до червня не розробимо її, то втратимо ще один рік. Для мене це є недопустимим.

Віталій Хоружий: Зрозуміло, що ви хочете увійти в історію, побудувавши в Переяславі цей комплекс. Але чи не краще було б вкласти ці два з половиною мільйона на ремонт спортивних закладів, які вже є? 

Міський голова: Такі заклади потрібні і ми допоможемо всім, хто звертався, щоб в них зробити будь-який косметичний ремонт. Але стратегічна ціль стоїть в тому, щоб зробити спортивний комплекс, який ніколи не будували. Якщо ми зараз витратимо ці два з половиною мільйони, то можливості стратегічного розвитку громади не буде. Я не просто хочу увійти в історію, а хочу реанімувати місто. Якщо ми не почнемо сьогодні, то не зробимо цього ніколи. Час моєї каденції закінчиться дуже швидко, прийде наступний міський голова, який запитає: “Чому ви нічого не робили?”.

Валерій Кабанець: Як надалі вирішуватимуть проблему безпритульних тварин у Переяславі? 

Міський голова: Завдячую нашим волонтерам, нашому депутату Тетяні Чеботарь та активістам. З їхньою допомогою збудували притулок для бездомних собак. В кінці року міська рада для ГО “У добрі руки” виділила 200 тисяч гривень для будування додаткових вольєрів. Коли є інші важливі проблеми, ми все одно надали кошти для притулку.

Сергій Галицький: Кошти були виділені з умовою, що цим повинні займатись активісти та волонтери. Виходить, ми у вільний час повинні їхати у ВУКГ, брати там будівельні матеріали і будувати? Не ми повинні будувати, а саме місто.

Міський голова: Міська рада прийняла рішення виділити земельну ділянку для притулку. А громадська організація, яка займається опікою безпритульних тварин, нехай займаться цим конкретніше цим питанням. Якщо потрібна буде допомога, то звертайтесь, будемо сприяти.

Нагадаємо, що на цих же громадських слуханнях міський голова розповів, на яких вулицях Переяслава дороги відремонтують першими.

Оксана Симоненко

Відео: Едуард Аврамич

Нагору