ЖИТТЯ

“Якщо буде загроза, не покину 90 собак”: як живе притулок Переяслава в умовах війни

Багато цивільних людей не були морально готові до повномасштабної війни. Втім, не легше зараз і тваринам. У Переяславі багатьох собак господарі просто відпустили на вулиці, а потім вони опинилися у місцевому притулку.

Вже сімнадцяту добу поспіль українці злагоджено працюють на збереження територіальної цілісності держави й дають гідну відсіч ворогу. У ці важкі часи не варто забувати про братів наших менших. Голова ГО “У добрі руки” Тетяна Чеботарь розповіла Інформатору про труднощі, які з’явилися у собачому притулку Переяслава під час війни.

– Скільки зараз собак у притулку?

– 90. Це рекордна кількість. Зараз, коли надворі війна, дуже багато людей просто викидають своїх улюбленців. Багатьох ми забираємо до себе в притулок, щоби вони не бігали по місту.

– Чи потребуєте ви допомоги?

– Багато людей хочуть нам допомогти з годуванням тварин і прибиранням, але не всі вони знають саму специфіку цього. Є такі собаки, які можуть вести себе небезпечно, тому заходити до вольєрів усім підряд – не варіант. Ми поки що вдвох із напарником справляємося з доглядом.

– Можливо, можна допомогти фінансово або матеріально?

– Корм для собак – найбільша потреба на сьогодні. Зараз ми настільки економимо, що в день даємо всім тваринкам лише півтора мішка корму.

– Чи залучалися ви підтримкою волонтерів або благодійників у воєнний час?

– Волонтери з міста Ужгород нам дуже допомогли. Їздили туди машиною завдяки депутату міськради Переяслава Олександрові Пасічнику й забрали для наших собачок близько 100 кілограмів корму. Втім, такої кількості їжі для них вистачить буквально на п’ять днів.

– Як ви діятимете у разі загрози для Переяслава?

– Якщо буде якась загроза чи евакуація, я не збираюся звідси їхати, тому що у мене тут є 90 собак. На кого я їх покину?

Якщо ви хочете допомогти притулку, звертайтеся до членів ГО “У добрі руки”. Тел.: (063) 999-00-73, (095) 595-26-67 (Тетяна Чеботарь). Фінансово підтримати можна, перерахувавши кошти на картку ПриватБанку: 4246 0010 0243 7931.

Нагадуємо, що у зв’язку з воєнним станом у школах Переяслава вирішили продовжити канікули. Діти не навчатимуться до 25 березня.

Нагору