ЖИТТЯ

У Переяславі переселенці відвідали майстер-класи від музейників: заходи проводитимуть і надалі

У Переяславі для переселенців провели майстер-класи з розпису писанок, вибійки та виготовлення браслетів. Наступний такий захід проведуть у понеділок. Як долучитися дізнавайтеся в цій публікації.

Сьогодні, 9 квітня за ініціативи НІЕЗ “Переяслав” у приміщенні фондів заповідника (колишній “Старий вертеп”) провели пробні майстер-класи для переселенців. Навчитися чомусь новому зібралися діти та їх батьки. Інформатор теж доєднався до культурологічного заходу.

Музейники зібралися, щоби показати гостям процес виготовлення браслетів, розповіли й показали що таке вибійка, а також попрацювали над виготовленням українських писанок. Дітей, окрім навчання, також пригощали солодощами. Завідувачка музею Григорія Сковороди Тетяна Радіоненко провела майстер-класи по вибійці та виготовленню браслетів, а старший науковий співробітник науково-дослідницького відділу історичного краєзнавства Наталія Ревега показувала як розписувати яйця за допомогою воску та фарб. Вона також розповіла чимало цікавих фактів про писанки та легенд про їх виникнення як знайомої нам традиції. Ось одна з них:

– Після смерті Ісуса його мати Марія дуже журилася – плакала, нічого не їла. Жінки приходили до неї, хотіли потішити, просили, щоб вона взяла хоч щось до рота. Але Марія і далі не говорила, й нічого не їла. Коли Христос воскрес, одна з жінок принесла цю гарну звістку. “Не плач, Марія, твій син воскрес!”, – сказала вона. Жінка також принесла Марії яйця, щоби та поїла. Коли сльози Марії впали на ці яйця, вони стали різнокольоровими.

Подібні заходи для переселенців проводитимуться й надалі. Наступний запланували на понеділок. Для запису звертайтесь за телефонами: 099-186-70-86, 067-868-36-34 (Світлана).

Нагадуємо, що стоматологи з Переяслава допомагають теробороні, ЗСУ та громаді нашого міста. Крім того вони зібрали аптечки невідкладної допомоги для військових в зоні бойових дій.

Нагору