ЖИТТЯ

Затримання Медведчука, позиції Макрона та Байдена: дивіться найсвіжіші новини від Інформатора

Макрон назвав українців та росіян “братами”, а Байден характеризує ситуацію в нашій країні як “геноцид”. Що робити зі спійманим Медведчуком? Все це – у відео.

Інформатор постійно слідкує за актуальною ситуацією в Україні та світі. Основні новини станом на 13 квітня можна переглянути в нашому відео та у текстовому варіанті.

Нардеп від ОПЗЖ і кум Путіна Віктор Медведчук був затриманий, коли, замаскувавшись під українського військового, намагався втекти за кордон. З травня минулого року Медведчук перебував під цілодобовим домашнім арештом за підозрою у держзраді та замаху на розграбування національних ресурсів. Згодом у жовтні додалась ще одна підозра – у держзраді та сприянні діяльності терористичній організації. 18 березня суд дозволив заочно заарештувати Медведчука.
За словами Президента України Володимира Зеленського, Медведчук 48 днів ховався в Україні і нарешті спробував втекти за кордон. При цьому Зеленський запропонував обміняти втікача на полонених українських військових.

Радник голови МВС Вадим Денисенко вважає, що поспішати з обміном Медведчука поки що не варто. За його словами, перед цим з ним необхідно провести низку кримінально-процесуальних дій.
“Коли ми говоримо про Медведчука, насправді було б правильно зробити дві речі. Як мінімум, щоб він дав певні свідчення, бо він має величезний обсяг інформації: хто і кому давав гроші на рух колаборантів. Як максимум, було б в ідеалі провести максимально швидкий судовий процес”, — заявив Денисенко.

У президента рф Володимира Путіна з недовірою поставилися до інформації про затримання Віктора Медведчука. У Кремлі вважають, що такі дані ще потрібно “перевіряти”. Про це заявив спікер Путіна Володимир Пєсков.

На Київщині знайшли вже понад 720 тіл убитих мирних жителів, ще понад 200 людей вважаються зниклими безвісти. Про це повідомляє Міністерство внутрішніх справ України. З початку війни в області було зафіксовано понад 3050 кримінальних проваджень за злочинами, скоєними російськими військовими.

Керівництво росії наказало знищувати будь-які докази злочинів своєї армії в Україні. Після широкого міжнародного розголосу геноциду українського народу в Бучі Київської області російські війська почали використовувати в Україні мобільні крематорії. У Маріуполі зафіксували перебування 13 мобільних крематоріїв для здійснення зачистки вулиць від тіл загиблих громадян. Усіх потенційних свідків звірств окупанти намагаються ідентифікувати через фільтраційні табори та знищити.
Крім того, рашисти використовують мобільні крематорії для знищення тіл російських військовослужбовців, щоб приховати реальну кількість своїх солдатів, які загинули під час російської агресії проти України та відмови у виплатах сім’ям загиблих росіян.

Президент США Джо Байден звертався до народу своєї країни. Під час свого виступу він прямо заявив, що бюджети американців не повинні залежати від того, що диктатор вчиняє геноцид в іншій країні. До цього Джо Байден активно уникав терміну “геноцид”, хоч і називав путіна військовим злочинцем.

А от президент Франції Емманюель Макрон відмовився назвати геноцидом дії росії в України. Натомість назвав росіян і українців “братами”. “Я буду обережний із такими термінами сьогодні, тому що ці два народи – брати”, – так Макрон прокоментував слова Джо Байдена, який використав термін “геноцид”. Водночас Макрон назвав дії росії “воєнними злочинами”.

Нагадаємо, що вчорашню відеодобірку новин Інформатора ви можете подивитись за посиланням.

Нагору