ЖИТТЯ

Байден хоче до Києва, знищена “Москва”: дивіться найсвіжіші новини від Інформатора

Знищення “Москви”, втрати серед українців і росіян та готовність Байдена приїхати до Києва. Все це – у відео.

Інформатор постійно слідкує за актуальною ситуацією в Україні та світі. Основні новини станом на 16 квітня можна переглянути в нашому відео та у текстовому варіанті.

ЗСУ знищили “Москву”. Це — флагман чорноморського флоту рф, тобто їх найголовніший корабель. Побудований в 1976 році на суднобудівному заводі у місті Миколаїв, спочатку отримав найменування “Слава”. Ще 13 квітня туди влучила ракета “Нептун”, внаслідок чого на борту виникла пожежа, після якої корабель почав тонути. В росії стверджують, що пожежа сталася через вибух боєприпаса на борту.

“Капітан 1 рангу, командир крейсера “Москва” – Купрін Антон Валерійович – загинув під час вибуху та пожежі на борту колишнього флагмана Чорноморського флоту Росії”, – написав у Телеграмі радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко. Кількість втрат особового складу в росії не повідомляють.

Останнє фото, яке зробили 10 квітня в Севастопольській бухті, опублікувало видання “Крим.Реалії”. Ракетний крейсер “Москва”- це російський гвардійський ракетний крейсер. Входить до складу 30-ї дивізії надводних кораблів Чорноморського флоту Росії.

Пресслужба Білого дому повідомляє, що президент США Джо Байден заявив про готовність відвідати українську столицю. Журналіст поставив йому запитання щодо скерування до України американських високопосадовців, на що Байден зауважив, що питання обговорюється та наразі розв’язується. Після цього представник ЗМІ запитав, чи готовий президент особисто відвідати українську столицю. Американський президент відповів “так”. Він зазначив, що високопосадовці США найближчим часом вирішать, чи надсилати колегу до Києва на знак підтримки України. Рішення про візит поки що не ухвалено остаточно.

Генштаб ЗСУ повідомив про загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 16 квітня. Від початку повномасштабної війни до 16 квітня російські війська втратили в Україні понад 20 тисяч осіб особового складу, майже 2 тисячі бойових броньованих машин, понад 160 літаків. У список вже потрапив крейсер “Москва”, який позавчора затонутв на просторах Чорного моря.

Володимир Зеленський у інтерв’ю “CNN” розповів про втрати Сил Оборони України. За словами президента, загинуло від двох із половиною до трьох тисяч українських військових, а близько десяти тисяч отримали поранення. Висловився він і щодо втрат серед цивільного населення.

“Про мирних жителів говорити дуже складно, оскільки південь нашої країни, де блокуються селища і міста — Херсон, Бердянськ, Маріуполь далі на схід, і район східніше, де знаходиться Волноваха, — ми просто не знаємо, скільки людей загинуло в тій зоні, яка заблокована”, – сказав Зеленський.

Зеленський закликав включити до наступного пакету санкцій проти Росії ембарго на імпорт нафти. Як заявив президент України Володимир Зеленський, демократичний світ має визначитися з тим, що гроші Росії за енергоресурси – це “насправді справді гроші на руйнацію демократії”.

Нагору