ЖИТТЯ

Чи варто відзначати Великдень під час війни: розповіли священники з Переяслава

Вже через тиждень переяславці відзначатимуть одне з найважливіших християнських свят – Великдень. Та чи доцільно святкувати під час воєнного стану?

Великдень цьогоріч відзначатимуть 24 квітня. Це одне з найважливіших християнських свят, яке уособлює пробудження природи від сну та звільнення від гріхів. Щодо святкувань у Переяславі Інформатор поспілкувався зі священниками.

Іван Бобітко, благочинний міста Переяслава та району протоієрей Свято-Воскресенського храму, сказав: “Не те що, доцільно, а навіть необхідно”.

– Свято обов’язково буде, але якщо ми розуміємо під словом “святкування” застілля і випивку, то церква ніколи не була прихильна до цього. Святкове богослужіння, молитва, освячення продуктів відбудуться за тієї умови, наскільки це буде дозволяти ситуація в нашому регіоні. Якщо комендантська година залишиться з 22:00 до 5:00, то її порушувати ніхто не буде. Служіння розпочнеться з 20:30, а триватиме до початку заборони пересування на вулицях вночі. Потім з п’ятої ранку ми продовжимо. Якщо щось зміниться стосовно комендантської години, наприклад, її скасують, то богослужіння триватиме цілу ніч, розпочнеться як зазвичай о 2:00, – зазначив Іван Бобітко.

Дмитро Волошин, настоятель Свято-Єфремівської церкви (що на території лікарні Переяслава) розповів, що богослужіння відбудеться без його участі:

– Мене в Переяславі замінятиме товариш, який також капелан. Я зараз на сході біля військових, тут теж будемо відзначати Великдень. Це найголовніше свято і в теперішній час війни символ воскресіння – це символ перемоги. У такий нелегкий час для нашої країни потрібно молитись і звертатись до Бога, щоб він нам допоміг. Стосовно комендантської години, я не думаю, що коли звершуватиметься богослужіння, будуть надто переповнені храми, адже більшість людей люблять поспати і приходять під ранок. Вважаю, що комендантську годину мають на цей період якось обмежити, або підлаштувати в зв’язку з тим, що в нашому районі зараз, слава Богу, спокійно.

Нагадаємо, що у Переяславі в дитсадку “Любавонька” відбудеться акція “Великодній кошик для бійця”. Як долучитись, дізнавайтесь тут. 

Нагору