ЖИТТЯ

“Переяславська сорочка”: у День вишиванки розпочався масштабний мистецький проєкт

У Переяславі вишиватимуть традиційні для нашої місцевості сорочки, а готові роботи планують експонувати на відповідних виставках. Такий проєкт приурочили до 100-річчя від дня народження Михайла Сікорського.

Сьогодні, 19 травня, з нагоди Дня вишиванки НІЕЗ “Переяслав” розпочав Всеукраїнський культурно-мистецький проєкт “Переяславська сорочка”. Захід приурочили до сторіччя від дня народження історика, археолога та музеєзнавця Михайла Сікорського, яке відзначатимуть 13 жовтня 2023 року. Його суть – популяризація традиційних для Переяславщини типів вишивки. Майстри матимуть майже півтора року на виготовлення робіт.

Охочі дізнатися більше про цю ініціативу зібралися в приміщенні фондів НІЕЗ “Переяслав” (колишній заклад “Старий Вертеп”). Інформатор бачив, як це було.

Молодша наукова співробітниця науково-дослідного відділу археології Валентина Білоусько розповіла гостям, що останнім часом популярності набули борщівська, сокальська, гадяцька сорочки та решетилівська вишивка. Втім, на сорочках Переяславщини знаються лише фахівці-етнографи. Саме низька обізнаність власною історію мотивувала музейників організувати подібний проєкт.

– Делікатність виконання, декор, філігранність техніки вишивки біллю – те, чим вирізняються переяславські сорочки. Красиві широкі рукави, густо призбирані пухликами й вишиті візерунками теж привертають увагу. Улюбленими техніками вишивки переяславських майстринь були довбанка, вирізування, лиштва, ретязь, мережка, – пояснює Валентина Білоусько.

Усі роботи, створені в рамках проєкту, планують експонувати на виставках. Доєднатися до виготовлення “Переяславської сорочки” може будь-хто, незалежно від місця перебування. Для детальнішого ознайомлення створили спеціальну Facebook-спільноту.

Майстрині з цікавістю беруться до роботи

Експонували декілька традиційних сорочок

Гості цікавляться вишивкою

Таке оздоблення – не легка справа

На захід прийшли люди в гарних вишиванках

Навіть малюк в традиційному українському одязі

Вправна вишивальниця з голкою на “ти”

Нагадуємо, що пам’ятник “дружби” з росією у Переяславі демонтують. За це проголосували депутати.

Юлія Кравченко

Відео: Володимир Лой

Нагору