ЖИТТЯ

У центрі Переяслава демонтують пам’ятник “возз’єднання” з росією

Пам’ятник “дружби” з росією у Переяславі демонтують. За це проголосували депутати.

Сьогодні, 19 травня, на черговій сесії міської ради Переяслава депутати розглянули питання про демонтаж трьох пам’яток, пов’язаних з російською федерацією та колоніальною спадщиною. Йдеться про “Монумент на відзначення 300-річчя возз’єднання України з росією” на центральній площі, пам’ятний знак на площі, де 8 (18) січня 1654 року відбулася Переяславська рада та пам’ятний знак “Навіки разом” на відзначення 325-річчя возз’єднання України з росією, що на майдані Княжий двір. Всіх їх повинні демонтувати протягом місяця. За це проголосували одноголосно, повідомляє Інформатор.

У цьому рішенні міська рада керується, зокрема, законом “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” та враховує клопотання Київської ОДА до Міністерства культури та інформаційної політики щодо вилучення з Державного реєстру нерухомих пам’яток України “Монумент на відзначення 300-річчя возз’єднання України з росією”. Також у мотиваційній частині йдеться про захист культурного простору України в умовах війни, розв’язаної рф проти нашої країни.

Нагадаємо, що громадські слухання щодо демонтажу пам’ятника на центральній площі провели 22 лютого. Тоді більшість присутніх проголосувала за його знесення.

Нагору