Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

Пам’ятнику “возз’єднання” з Росією не місце у центрі Переяслава: так вирішили на громадських слуханнях

Зробили перший крок у питанні пам’ятника “возз’єднання” на центральній площі Переяслава. Почули думку людей.

Торік тричі на розгляд сесії міської ради Переяслава виносили питання “Про порушення клопотання щодо вилучення з Державного реєстру нерухомих пам’яток України об’єктів культурної спадщини в місті Переяславі”. Йшлося, зокрема, про пам’ятник до 300-річчя возз’єднання України з Росією, який розміщується на центральній площі міста. Ні 22 липня, ні 21 жовтня депутати не змогли проголосувати позитивно за це питання. А вже на сесії 18 листопада вирішили, що передусім потрібно провести громадські слухання щодо доцільності перебування цього пам’ятника на площі. Вони відбулися вчора, 22 лютого, у залі ЦКМ (колишній РБК). Про це повідомляє Інформатор.

Як і передбачалося, обговорення були жвавими та емоційними. Ті, хто проти подальшого розміщення монумента, наголошували, що він не може стояти у центрі Переяслава, коли в Україні триває війна з Росією. Мовляв, про жодну дружбу зараз не йдеться. Таких спікерів було помітно більше. Інші ж говорили, що “руйнувати – це не будувати”, що “це пам’ять ще з дитинства” і “війни чи дружби він ніяк не стосується”. Тривали всі виступи понад годину.

Право голосу мали 172 людини в залі – вони жителі Переяслава та зареєструвалися на засіданні. Зрештою, 130 із них проголосували за те, що пам’ятник до 300-річчя возз’єднання України з Росією необхідно прибрати із центральної площі. Тепер це рішення повинні підтримати й міські депутати на одній із найближчих сесій.

Нагадаємо, що пам’ятник “возз’єднання” розмістили в Переяславі 8 грудня 1961 року. Протягом кількох останніх років активісти намагаються домогтися того, щоб його вилучили з Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Зокрема, активно цим займається ГО “УТОПІК” (Українське товариство охорони пам’яток історії та культури).

Наприкінці минулого року невідомі прибрали з пам’ятника напис “Навіки разом – навіки з російським народом”. Міська рада щодо цього не давала жодних розпоряджень.

Віталій Усик

Нагору