ЖИТТЯ

На пам’ятнику в центрі Переяслава більше немає напису “навіки разом з російським народом”

У Переяславі з монументу “возз’єднання” на центральній площі прибрали напис “навіки разом”. Коли і хто це зробив, невідомо.

Читачі Інформатора вчора, 5 грудня, поцікавилися, хто та коли прибрав напис “Навіки разом – навіки з російським народом” з “Монументу на відзначення 300-річчя возз’єднання України з Росією”. Цей пам’ятник цього року став однією з найобговорюваніших тем у нашому місті. Чимало переяславців вважають неприпустимим розміщення монументу з таким ідеологічним наповненням у Переяславі, інші говорять, що безальтернативно його прибирати не варто – чимось слід замінити.

На сесії міської ради 22 липня більшість місцевих депутатів не підтримали вилучення монумента з Державного реєстру. Вдруге рішення відхилили на сесії через три місяці, 21 жовтня. А 18 листопада справа все-таки зрушила з місця. Вирішили, що після того, як Переяславська громада вийде з “червоного” рівня епідемнебезпеки, проведуть громадські слухання щодо доцільності вилучення пам’ятника з Держреєстру. При цьому про напис на ньому в жодному з проєктів рішень не йшлося, хоча депутати й пропонували зняти хоча б його.

Перший заступник міського голови Переяслава Анатолій Фесенко сказав, що жодних розпоряджень про зняття напису “Навіки разом – навіки з російським народом” від міськради не було:

– Я сам про цю ситуацію почув буквально позавчора, 4 грудня. Навіть не можу сказати, коли саме напис зняли. Ми щодо цього ніяких розпоряджень не робили.

Нагадуємо, що раніше до нашої редакції звернулися кілька переяславців: повідомляли про те, що лебеді на річці Альта начебто примерзли й не можуть самостійно рухатися. Чи варто переживати за птахів і що робити, побачивши лебедя на водоймі взимку, відповідають фахівці.

Юлія Кравченко

Фото: Едуард Аврамич

Нагору