ЖИТТЯ

“У Переяславі лебеді вмерзають у кригу на річці Альта”: турбуються люди, а фахівці просять заспокоїтися

Чи варто переживати за птахів і що робити, побачивши лебедя на водоймі взимку? Відповідають фахівці.

Побачивши лебедя на річці Альта, більшість переяславців хочуть їм допомогти, що цілком зрозуміло з психологічної точки зору: граціозний і беззахисний птах у водоймищі, яке вже покривається льодом, – певно, він у небезпеці. Але чи справді це так з біологічної точки зору, розповість Інформатор.

До нашої редакції сьогодні, 5 грудня, звернулися кілька переяславців: повідомляли про те, що лебеді на річці Альта начебто примерзли й не можуть самостійно рухатися. Наші фотографії свідчать, що насправді зараз їм нічого не загрожує. Втім, ми вирішили поспілкуватися про цю ситуацію із фахівцями.

У разі якщо ви помітили видимі травми та пошкодження у птахів (видерте пір’я, сліди крові, вивернуте крило), варто повідомити про це ДСНС. Самостійне вилучення диких птахів із природи заборонено. Провідний інспектор РС ГУ ДСНС у Київській області Денис Порохня з цього приводу розповів таке:

— Це дикі птахи. Як можуть вони врости в лід? Ці тварини самі піклуються про себе. Це дуже складне питання. Навіть якщо ми витягнемо їх, то не залишимо ж просто на березі. Вони знають, як їм харчуватися та де жити у будь-яку пору року.

Нам також вдалося поговорити з орнітологом (фахівець, який займається комплексним вивченням птахів, а також досліджує особливості їхнього розмноження та міграції). Карина Петренко, яка працює у ветклініці “Айболит” міста Вінниця, прокоментувала ситуацію з лебедями в Переяславі:

— Диких тварин чіпати не потрібно, у них є свої певні біологічні процеси. Якщо лебеді розведені в неволі, їх треба забирати. У нас у Вінниці є парк із такими лебедями. На зиму цих птахів забирають, тому що вони не пристосовані до зимових умов. Є також багато різних підвидів лебедів, що теж має вагоме значення. Потрібно подивитися, який саме це вид лебедя. У більшості випадків, дикі тварини можуть самостійно піклуватися про себе.

Нагадуємо, що університет Переяслава продовжив благодійний арт-аукціон, на якому збирають кошти для потреб котячого притулку. За місяць вдалося зібрати замало грошей.

Юлія Кравченко

Фото: Едуард Аврамич

Нагору