ЖИТТЯ

Штам “Омікрон” та готовність Лукашенка втрутитися у війну на Донбасі: які головні новини тижня

Президент Білорусі готовий втрутитися у війну на Донбасі, через штам коронавірусу “Омікрон” закривають кордони, а в школах скоро можуть з’явитися електронні щоденники та журнали. Які ще важливі новини були цього тижня?

В Україні та світі щотижня, щодня та навіть щогодини відбувається багато подій. Ми підготували кілька найбільш обговорюваних новин, посилаючись на портал Інформатор Україна.

Олександр Лукашенко заявив про готовність втрутитися у війну на Донбасі на боці Росії

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь не залишиться осторонь, якщо уявний Захід “розв’яже війну” на Донбасі або на кордоні з Росією. Він каже, що Захід вигадав фейк про плани Росії напасти на Україну. “Якщо Росія збирається це зробити – покладіть факти на стіл і підтвердіть цей тезис”, – заявив Лукашенко.

Він вважає, що Україна виводить на кордон із Білоруссю війська, там близько 8 тисяч військовиків. Інформацією про можливе вторгнення Росії в Україну, зі слів Олександра Лукашенка, він не володіє, але якби такі задуми були, то військовики Білорусі про це б знали.

Прихильники “антивакцинації” допомогли своєму лідеру вийти із СІЗО

Ще 24 листопада лідера “антивакцинаторів” Остапа Стахова заарештували. Його підозрюють в намаганні захопити чинну владу в Україні. 1 грудня він вийшов із слідчого ізолятора у Львові, тому що прихильники зібрали необхідну для застави суму – 998,8 млн гривень.

“Згідно з постановою слідчого судді він перебуватиме у спільній палаті із загальним доступом, маючи можливість вільно виходити та спілкуватися з відвідувачами, користуватися телефоном. На умовах застави. Лікарі будуть опитувати його, спостерігати за поведінкою. Ліки до нього ніякі застосовувати не будуть”, — йдеться у повідомленні організації, члени якої внесли заставу за Стахова.

Після виходу з СІЗО Стахов розповів своїм шанувальникам, що поїде додому за своїми речами. Після цього він має з’явитися до Львівської обласної психіатричної лікарні, де пройде судово-психіатричну експертизу.

У школах України з’являть електронні щоденники та журнали

2 грудня Кабмін затвердив положення про програмно-апаратний комплекс “Автоматизований інформаційний комплекс освітнього менеджменту”. Це означає, що в школах України встановлять електронний документообіг та автоматизують роботу зі збирання та обробки даних від навчальних закладів. З’являть електронні журнали та щоденники.

Отримувати дані в системі можна буде онлайн, зв’язавшись з іншими користувачами. Також дані можна буде відновлювати.

Україна закриває кордони через штам коронавірусу “Омікрон”

Новий штам коронавірусу “Омікрон” спровокукав закриття кордонів України для громадян низки африканських країн. Це рішення ухвалив Кабінет Міністрів. З 3 грудня в Україні встановлюється заборона на в’їзд іноземцям та особам без громадянства, які прибули з ПАР, Ботсвани, Зімбабве, Намібії, Лесото, Есватін, Мозамбік, Малаві та перебували на їхній території не менше 7 днів протягом останніх 14 днів. Ця заборона триватиме в період карантину.

В Україні може з’явитися нове свято – День борщу

У парламенті зареєстрували проєкт постанови, який запроваджує нове свято – День українського борщу. Пропонують відзначати це свято у кожну другу суботу вересня. Автори проєкту вважають, що День борщу популяризуватиме українську культуру в світі та збереже традиції нашої кухні.

“Український борщ – традиційна перша страва українців, а також маркер національної ідентичності. Про давність борщу та його значення в українському житті свідчить велика кількість топонімів та прізвищ (з початку XIV століття), перші письмові згадки про борщ та його рецептуру відносимо до XVI – початку XVII століття”, – йдеться в пояснювальній записці до документу.

Нагадуємо, що на початку Нового року компанія “Нова Пошта” змінить тарифи. Доставка документів коштуватиме 40 гривень, спростяться тарифні зони. Загалом планують ввести п’ять оновлень.

Нагору