ЖИТТЯ

Допомога від США та визнання Зеленського: що позитивного було цього тижня

Фінляндія та Швеція подали заявку на вступ до НАТО, українська легкоатлетка перемогла на турнірі в Італії. А що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор згадав кілька найпозитивніших новин тижня, що минає.

Байден підписав закон про виділення 40 млрд доларів допомоги Україні

У суботу, 21 травня, президент США Джо Байден підписав закон про надання 40 млрд доларів допомоги Україні. “Президент підписав закон H.R. 7691, “Закон про додаткові асигнування на Україну, 2022″, що передбачає додаткові надзвичайні асигнування на 2022 фінансовий рік федеральним агентствам для реагування на ситуацію в Україні та для надання допомоги Україні”, – йдеться у повідомленніБілого дому.

Раніше за законопроєкт проголосували 86 сенаторів, проти було 11. Його підтримали всі демократи, проти проголосували сенатори-республіканці. До цього законопроєкт підтримала Палата представників Конгресу США.

Законопроєкт передбачає, що 40,1 мільярда доларів військової допомоги забезпечить передачу передових систем озброєння: зенітних ракет Patriot та артилерії великої дальності.

Фінляндія та Швеція подали заявку на вступ до НАТО

У середу, 18 травня, Фінляндія та Швеція офіційно подали заявку на вступ до НАТО. Це рішення викликане вторгненням росії в Україну.

Швеція та Фінляндія зберігали нейтралітет протягом усієї холодної війни, і їхнє рішення про вступ до НАТО є однією з найзначущих змін у європейській безпеці за останні десятиліття.

“Це історичний момент, яким ми маємо скористатися. Я вітаю прохання Фінляндії та Швеції про вступ до НАТО. Ви — наші найближчі партнери, і ваше членство в НАТО підвищить нашу спільну безпеку”, — заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на короткій церемонії, на якій посли Швеції та Фінляндії в альянсі передали листи-заявки.

Зеленський став найвпливовішою людиною року за версією читачів журналу Time

Президент України Володимир Зеленський став найвпливовішою людиною 2022 року за версією журналу Time. Він набрав понад 3,3 мільйона голосів та посів перше місце з 5% голосів. На другому місці опинився генеральний директор Tesla та SpaceX Ілон Маск із 3,5% голосів. Прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон посів третє місце із 3,4% голосів. За ним з 3,2% голосів йдуть медичні працівники, які, як і раніше, відіграють важливу роль у боротьбі з COVID-19. Президент США Джозеф Байден посів п’яте місце із 3,1% голосів.

У журналі Time зазначили, що після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Зеленському вдалося вийти на світову арену та об’єднати лідерів різних країн для підтримки України. Весь список (100 осіб) оприлюднять 23 травня.

Суд дозволив заарештувати януковича

Суд надав дозвіл на арешт експрезидента України віктора януковича. Йому обрали запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Його підозрюють у організації незаконного перенаправлення осіб через державний кордон України.

За даними слідства, янукович, діючи спільно зі співробітниками Управління держохорони та представниками Росії, 23 лютого 2014 року, перебуваючи на околиці Урзуфа Донецької області, за допомогою трьох вертольотів вс рф незаконно перетнув кордон і переправив не менше 20 осіб через держкордон України в Анапу Краснодарського краю рф.

Досудове розслідування триває. Відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинною у злочині і не може бути кримінально покарана, поки її провину не доведе закон та встановить обвинувальний вирок суду.

Українська легкоатлетка перемогла на турнірі в Італії

Українська легкоатлетка Ольга Ляхова перемогла у турнірі в італійській Савоні. Спортсменка посіла перше місце у бігу на 800 метрівці на турнірі World Athletics. Вона не просто перемогла, а встановила новий рекорд змагань – 2:01.58 хв.

“Ця перемога для тебе, Україно! Дуже приємно представляти мою країну на міжнародній арені. Після довгої перерви це було досить нервово. Але я щаслива, що змогла повернутися. Вірю, що з кожним стартом буде ще краще і швидше. Україна точно переможе у цій війні. Тому що за нами – правда. Україна – у серці”, – прокоментувала спортсменка.

Нагадаємо, що дію комендантської години на Київщині не припиняють. Допоки це триватиме, дізнавайтесь за посиланням. 

Нагору