ЖИТТЯ

МОЗ закликає українців не панікувати через віспу мавп

У Європі та світі поширюється рідкісна хвороба – віспа мавп. МОЗ закликає українців не панікувати через це.

У Європі та світі поширюється рідкісна хвороба – віспа мавп. У Бельгії за рекомендацією вірусологів для заражених цією хворобою запроваджується карантин. МОЗ отримало багато запитань щодо вірусу мавпячої віспи — віспоподібного захворювання, яке спричинюють віруси родини поксвірусів. Щойно з’явиться нова інформація щодо хвороби, МОЗ повідомить про неї додатково. Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на сайт Київської облдержадміністрації. 

“Четвертий випадок віспи мавп було підтверджено у Бельгії. Встановлено, що пацієнт, якому зараз дають лікування у Валлонії, брав участь у фестивалі Darklands (Темні землі), який відбувся в Антверпені на початку місяця. Тому провідний вірусолог країни Марк Ван Ранст закликав усіх, хто відвідував цей захід, уникати контактів з оточуючими та негайно звертатися до спеціалізованих лікарень у разі виявлення ознак вірусу”, – йдеться у повідомленні бельгійського видання VRT.

Бельгійські вірусологи повідомив, що людям не варто перейматися спалахом вірусу в країні. Люди, старші 50 років, отримали захист у вигляді щеплення проти віспи. Для решти населення ризик заразитися вірусом є досить низьким.

Симптоми хвороби:

  • Віспа мавп у людей викликає шкірні висипання з гнійними прищами та пухирями, які через деякий час лопаються, а на їхньому місці утворюють струпи, що зрідка перетворюються на рубці, які зберігаються протягом усього життя.
  • Висипка має різний вигляд залежно від фази захворювання і може нагадувати таку, яка виникає при вітрянці або сифілісі. Приблизно через три-чотири тижні хвороба минає. Тільки в дуже рідкісних випадках – зазвичай у маленьких дітей – вона призводить до смерті.
  • Інкубаційний період віспи мавп становить від 7 до 21 дня, але симптоми зазвичай виявляються вже за 10-14 днів.

Нагадаємо, що 21 травня у Переяславі на стадіон прилетіли два гелікоптери. Деталі дізнавайтесь тут. 

Нагору