ЖИТТЯ

У бібліотеках рекомендують прибрати російську літературу: як з цим у Переяславі

Чи відмовилися від російської літератури в бібліотеках Переяслава? Дізнався Інформатор.

Через російську агресію перед багатьма бібліотеками України постало питання щодо відмови від російських та російськомовних книг. Міністерство культури та інформаційної політики не рекомендує зберігати у фондах видання, які пропагують війну, національну та релігійну ворожнечу, виправдовують агресію російської федерації проти України, мають зміст, спрямований на ліквідацію незалежності нашої країни тощо. Інформатор дізнався, чи є такі книги у головних бібліотеках Переяслава.

У фондах Переяславської публічної бібліотеки російської літератури та книг російською мовою близько 40 відсотків. Про це нам розповіла її директорка Тетяна Майстренко. Також є твори російських авторів, перекладені українською, для вивчення світової літератури за шкільною програмою.

– Бібліотекарі вилучають заборонені книги. Доступ до такого фонду тимчасово закритий. Ці книжки переміщуються до книгосховища. Їх планують замінити українською, зарубіжною класикою, перекладеною українською, сучасною літературою. Також протягом 30 років незалежності із фондів вилучили радянські книги, як застарілі та зношені, – зазначила Тетяна Майстренко.

Додала, що переяславці й не хочуть читати російську літературу. Переважно цікавляться творами українських авторів. Лише протягом минулого року бібліотека отримала близько 700 книг українською, вони мають попит серед читачів.

У бібліотеці Університету Григорія Сковороди в Переяславі 15% російської та російськомовної літератури. Це – переважно підручники з російської мови та літератури для середньої та вищої школи й російська художня література. Про це 25 травня повідомили на сайті книгозбірні.

– У нас триває процес списання застарілої, зношеної, неактуальної російськомовної літератури. Залишаються примірники довідкової, технічної, наукової, які наразі неможливо замінити україномовною, та художня класика російською мовою (по одному примірнику). Таким чином зменшується кількість російської книги в університетській бібліотеці, натомість активно пропагується українська, – пояснила директорка бібліотеки Ольга Шкира.

Нагадаємо, що в Україні хочуть заборонити російську музику. Яким чином, читайте за посиланням.

Нагору