ЖИТТЯ

У Переяславі працював фудтрак: безкоштовно годували переселенців і дітей

Сьогодні в парку імені Тараса Шевченка волонтери з Києва безкоштовно пригощали бургерами, куркою та іншою їжею переселенців і дітей. Таку ініціативу приурочили до Дня захисту дітей, який ми відзначали 1 червня.

Сьогодні, 4 червня до дня Захисту Дітей в парку імені Тараса Шевченка “Гастроармія” безкоштовно пригощала їжею внутрішньопереміщених осіб та усіх охочих дітей. Інформатор поспілкувався з однією зі співорганізаторок цього заходу волонтеркою Оленою Бортнік.

– Розкажіть детальніше про вашу благодійну ініціативу. Як усе починалося?

– “Гастроармію” сформували декілька ресторанів Києва ще в березні. Через складну на той час ситуацію (як військову так і гуманітарну) вирішили годувати наших воїнів. Потім ми на волонтерській основі почали допомагати лікарням, зокрема центру ОХМАТДИТ. Потім до нас долучилися небайдужі громадяни. Через чати в соціальних мережах почали обговорювати хто, яким чином і скільки чого може надати, залучилися люди з заходу України – підвозили продукти.

– У яких містах ви надавали волонтерську допомогу?

– На початку квітня, після звільнення Київщини від окупантів ми одними з перших відправилися до Бучі й Ірпеня. Відтоді почали співпрацю з міжнародною організацією World Central Kitchen. Це американський шеф-кухар, який організував у всьому світі людей зі сфери харчування для оперативної допомоги в разі гуманітарної кризи.

– Що спонукало вас завітати до Переяслава?

– Ми надаємо допомогу на місцях де є багато переселенців. З такою ж ініціативою побували й у Бородянці. А у Переяслав запросила нас моя знайома, яка працює у сфері ресторанного бізнесу. Нам допомагав з організацією міський голова Переяслава та благодійний фонд “Національна Єдність”.

– Чим саме годуєте переселенців і дітей?

– В нас є спеціальна переїзна кухня (фудтрак), де встановлено гриль, на якому готуємо курку й котлети для бургерів. Є також фритюр де готуємо картоплю і батат. Крім того, пригощаємо свіжим салатом. Транспорт для нас знайшли знайомі, а власники без вагань надали його для такої справи. Так і функціонує наша організація, на базі ресторанів – кожен допомагає один одному, з продуктами, постачанням, технічним обладнанням. Розраховуємо тут бути скільки, допоки не закінчаться продукти. Ми ж не тільки їжу даємо, а й емоції. Дітям цікаво, вони тут граються, веселяться, добре проводять час – це важливо в такій складній для країни ситуації.

Нагадуємо, нещодавно біля університету Переяслава виклали іграшки. Таким чином у нашому місті нагадують про війну.

Нагору