ЖИТТЯ

100 тисяч для ЗСУ та 11 українських вузів у рейтингу кращих у світі: що позитивного було цього тижня

Україна отримає від Світового банку майже 1,5 млрд доларів, а на найвищій точці Північної Америки підняли прапор на честь захисників України. А що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор згадав кілька найпозитивніших новин тижня, що минає.

Одинадцять українських вузів увійшли до рейтингу кращих у світі

Одинадцять вищих навчальних закладів України потрапили до рейтингу кращих університетів світу за рейтингом QS World University Rankings. Найвищу позицію в рейтингу серед українських вишів посідає Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна. Про це стало відомо із пресслужби Міністерства освіти і науки України.

До рейтингу також увійшли:

  • Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”;
  • Київський національний університет імені Тараса Шевченка;
  • Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського”;
  • Національний університет “Львівська політехніка”;
  • Сумський державний університет;
  • Львівський національний університет імені Івана Франка;
  • Харківський національний університет радіоелектроніки;
  • Національний університет “Києво-Могилянська академія”;
  • Одеський національний університет імені І. І. Мечникова;
  • Національний університет біоресурсів і природокористування України.

Картину Марії Примаченко, продану для допомоги ЗСУ, передали у музей

Картину Марії Примаченко, завдяки якій на потреби ЗСУ передали пів мільйона доларів, зберігається тепер в Національному художньому музеї України. Про це повідомила пресслужба музею.

Так, з 29 квітня по 5 травня, Благодійний Фонд Сергія провів аукціон, де продавалася картина Марії Примаченко «Квіти виросли коло четвертого блока» 1990 року.  Усі отримані кошти Фонд відправив на допомогу Збройним Силам України. Сам твір для аукціону зі своєї сімейної колекції подарували Ігор Понамарчук та Дар’я Добріян. Родина Марії Примаченко підтримала аукціон і відмовилася від роялті з продажу картини на користь ЗСУ. Картину придбав українець із закордону за 500 000 доларів. В історії благодійних аукціонів за таку суму українську картину придбали вперше. На виручені кошти вже придбали 125 бусів для ЗСУ.

На Львівщині молодята відмовилися від гучних гулянь і перерахували ЗСУ 100 тисяч гривень

На Львівщині молодята відмовилися від гучних гулянь. Подаровані гроші вони перерахували на потреби Збройних Сил України. Про це повідомили у Львівській обласній військовій адміністрації.

“Напередодні, 6 червня, до одного з відділень банку в Самборі молоде подружжя, яке лише одружилося, перерахувало на потреби Збройних сил України 100 тисяч гривень”, – йдеться у повідомленні.

Молодята відмовилися від гучних гулянь і відсвяткували весілля у вузькому сімейному колі. Вони зібрали гроші, які їм подарували та вирішили допомогти нашим захисникам.

Україна отримає від Світового банку майже 1,5 млрд доларів

Україна отримає від Світового банку майже 1,5 млрд доларів. Ці гроші підуть на оплату роботи працівників бюджетної сфери. Про це повідомили у Міністерстві фінансів.

Сьогодні було підписано відповідну угоду про позику з Міжнародним банком реконструкції та розвитку. Ще у квітні Світовий банк запропонував новий інвестиційний проект з невідкладної підтримки державних послуг, в рамках якого Україна отримає позику на 1,492 млрд доларів.

Проект отримав фінансові гарантії від Великобританії, Нідерландів, Литви та Латвії.

“Залучені кошти дозволять Україні посилити фінансування для працівників бюджетної сфери, а також забезпечувати стале державне управління в Україні”, – повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

Гроші спрямують на відшкодування витрат держбюджету для виплати зарплат працівникам державних органів та бюджетних установ освітньої сфери, як на національному, так і регіональному рівнях.

Компанія Starlink отримала ліцензію оператора в Україні

Компанія Starlink Ukraine (“Старлінк Юкрейн”) отримала ліцензію оператора. Про це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

“Щойно компанію внесли до Реєстру постачальників електронних комунікаційних мереж та послуг за номером 1”, – заявив міністр.

Представництво компанії SpaceX вже скоро почне активну роботу в Україні.

На найвищій точці Північної Америки підняли прапор на честь захисників України

На найвищій точці Північної Америки підняли прапор на честь захисників України. Таким чином мешканець Харкова знайшов можливість подякувати їм за мужність, силу та відвагу. Про це повідомили у Національній гвардії України.

Український альпініст та володар титулу “Сніговий барс” Євген Старосельський зійшов на найвищу точку Північної Америки – гору Деналі, піднявши на ній державний прапор на честь наших військових. Звичайне сходження займає близько трьох тижнів, два з них – складна робота в зоні льодовиків, в умовах близьких до екстремальних. Усі вантажі, зокрема й утилізовані відходи, необхідно переносити самостійно.

“Від останнього табору на висоті 5 300 м підйом на вершину зайняв 8,5 години, вгору з моменту прильоту на льодовик до вершини – 8 днів. А спуск узагалі виявився швидкісним: з висоти 5 300 м до табору на 2 200 м “утекли” за 21 годину, подолавши відстань у 13 миль з рюкзаком 35 кг за плечима, дорогою організовували страховку”, – розповів Євген.

Нагадаємо, що окупанти розповсюджують неправдиву інформацію про випадки захворювання на холеру в Україні. Це – черговий фейк ворога, спалахів холери не зареєстрували в жодному населеному пункті нашої країни.

Нагору