ЖИТТЯ

Чи варто забороняти купатися у водоймах Переяслава: депутат засумнівався, голова РДА відповів

У Переяславі купатися у водоймах заборонено. Чи логічне це рішення?

9 червня на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій міськради Переяслава прийняли рішення заборонити купальний сезон на території громади до завершення дії воєнного стану. Однак далеко не всі позитивно це сприйняли, не зрозумівши логіку цього рішення. Про це повідомляє Інформатор.

Депутат міськради Переяслава Андрій Іващенко у Facebook написав, що в нашій громаді не велися бойові дії, а щоб сплавитись Трубежем снаряду чи міні, треба дуже сильна течія. “Ракета може прилетіти будь-якої миті будь-куди, але, скоріше за все, прилетить вона в житлову забудову чи якийсь інфраструктурний об’єкт. Збереження життя і здоров’я населення лежить якраз у полі організації відпочинку. Бо психічне і фізичне здоров’я напряму впливають на продуктивність праці, а відтак і на економіку”, – пояснив свою позицію Іващенко.

Також він акцентував увагу на тому, що до українських морів шлях наразі закритий, а виїхати за кордон далеко не кожен має змогу. Висловив сумнів щодо того, чи дотримуватимуться обмежень: “Чи спрацює заборона? Навряд. Для цього потрібно посилити патрулі, на що потрібні додаткові кошти на пальне, бо обійти все пішки – навряд раціональне рішення. Відправити на патрулювання поліцію, ТрО? Напевно, у них є реально важливіші справи. Все одно ми всі розуміємо, люди будуть відвідувати водойми. Можливо, варто для збереження життя та здоров’я облаштувати зони відпочинку? Чи багато на це потрібно коштів? Впевнений, що ні, не багато. Чи можемо ми це зробити? Так, можемо”.

Згодом в іншому пості він написав, що отримав коментар від голови Бориспільської райдержадміністрації Руслана Дяченка. Той запевнив, що на нараді голів громад позиція районної адміністрації була такою – організувати принаймні одну офіційну зону відпочинку у кожній громаді. Водолазне обстеження голова адміністрації запропонував провести за рахунок обласного бюджету.

Інформатор поцікавився в Андрія Іващенка, чи відповіли йому щось у міській раді.

– Особисто до міського голови я не звертався, адже пояснив свою позицію на сторінці у Facebook. У міській раді ніяк не відреагували, – зазначив депутат. – Я вивчив ситуацію, особисто поспілкувався з Русланом Дяченком, поспілкувався і з басейним управлінням річки Трубіж, де згодились допомогти облаштувати зону відпочинку. Все відбулось, як і з поливанням дерев у парку, відповіли, що це не на часі і немає пального.

Віктор Жарко, начальник відділу з питань НС та ЦЗН міськради Переяслава, прокоментував цю ситуацію так:

– У Переяславській громаді немає місць, де можна купатись. Є місця масового відпочинку на водних об’єктах, а всі території пляжів, які тут є, перебувають не в нашій власності – вони підпорядковуються Дніпровському каскаду. Цьогоріч ми прийняли таке рішення, тому що в країні воєнний стан: і в ліс виїжджати не можна, і масові заходи заборонені. Нам прийшов протокол оперативного штабу Ради оборони Київської області, де було вказано забезпечити безпечне купання. Але водночас надійшов лист від ДСНС, в якому просили розглянути не можливість відкриття купального сезону, тому що зараз нереально забезпечити безпеку людей на пляжах. Можна витратити десятки тисяч гривень на обстеження дна, поставити буї, але хто на тому пляжі буде сидіти із сертифікованих лікарів, рятувальників? Я взагалі не розумію, чому людям хочеться веселитись, коли в країні триває війна.

Нагадаємо, що під час війни в Україні заборонено пересуватися маломірними суднами на водоймах.

Оксана Симоненко

Нагору