ЖИТТЯ

Україна стала кандидатом у Євросоюз: які умови тепер слід виконати

Країни Європейського Союзу одноголосно підтримали рішення щодо надання Україні статусу кандидату. Існують певні умови підтримання цього статусу й просування до набуття повного членства у союзі.

23 червня 2022 року Україна офіційно стала країною-кандидатом на членство в Європейському Союзі. Найпершим про це повідомив президент Європейської ради Шарль Мішель у Twitter, передає Інформатор.

“Європейська рада щойно прийняла рішення про надання Україні та Молдові статусу кандидата в члени ЄС. Історичний момент. Сьогоднішній день знаменує собою вирішальний крок на вашому шляху до ЄС. Мої вітання президенту України Володимиру Зеленському та президенту Молдови Майї Санду, а також народам України та Молдови”, – зазначив Шарль Мішель.

Для того, щоб зберегти статус країни-кандидату у ЄС й надалі просуватися євроінтеграційним шляхом до повного членства у союзі, Україна має виконувати певні умови, котрі оприлюднила Єврокомісія. Серед цих умов:

  • ухвалення та впровадження законодавства про процедуру добору суддів Конституційного суду України, включаючи процес попереднього відбору на основі оцінки їх доброчесності та професійних навичок, відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії;
  • завершення перевірки доброчесності кандидатів у члени Вищої ради юстиції та відбір кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;
  • подальше посилення боротьби з корупцією. Завершення відбору та призначення нового директора НАБУ та прокурора САП;
  • забезпечення відповідності законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам Групи з фінансових заходів (FATF);
  • ухвалення комплексного стратегічного плану реформування всього правоохоронного сектору як частини середовища безпеки України;
  • має запрацювати “антиолігархічний” закон;
  • необхідно привести законодавство про ЗМІ у відповідність з європейським аудіовізуальним законодавством;
  • необхідно завершити реформу законодавчої бази для національних меншин, яка зараз готується, згідно з рекомендаціями Венеціанської комісії і розробити механізми її впровадження.

Нагадуємо, що війна триває. Про ймовірність нового наступ на Київ та які реальні загрози існують прямо зараз розповів командувач угруповання сил і засобів оборони міста Києва Олександр Павлюк.

Нагору