ЖИТТЯ

Наступ на Київщину досі ймовірний, але загроза ракетних обстрілів реальніша – Олександр Павлюк

Чи можливий новий наступ на Київ та які реальні загрози існують прямо зараз? Розповів Олександр Павлюк.

Ймовірність спроб формування нових ударних угруповань на Київському та Чернігівському напрямках існує. Водночас наразі більшою загрозою є можливість ракетних обстрілів Києва. Про це в інтерв’ю виданню Укрінформ розповів командувач угруповання сил і засобів оборони міста Києва Олександр Павлюк, який донедавна був голової Київської ОВА, передає Інформатор.

“Для ворога Київ лишається і лишатиметься головною метою його загарбницьких мрій. Він ніколи не відмовиться від цього. Про це нам слід постійно пам’ятати і не виключати ймовірність спроб формування нових ударних угруповань на Київському та Чернігівському напрямках за рахунок заходів “тотальної мобілізації” резервістів, залучення запасів техніки та озброєння радянських часів, яких ще є вдосталь на базах зберігання”, – зазначив Павлюк.

При цьому додав, що на відновлення боєздатності з’єднань та військових частин потрібен час. Раптово або у стислі терміни це здійснити неможливо. Однак у разі успіху противника у Східній операційній зоні значна частина його сил та засобів може бути переміщена звідти на Київський напрямок та задіяна у формуванні нового ударного угруповання.

Олександр Павлюк розповів, що вздовж кордону України на території Брянської та Курської областей рф зосереджені до трьох батальйонних тактичних груп, одна ротна тактична група зі складу збройних сил російської федерації та до трьох батальйонів федеральної служби військ національної гвардії. Їхнім основним завданням є прикриття ділянки російсько-українського кордону. Всього угруповання противника у зазначеній смузі може налічувати: особового складу – до 4 тис. осіб, засобів вогневого ураження – до 300 одиниць.

“Наразі реальнішою загрозою для нашої столиці є завдання супротивником ракетних ударів по критичних об’єктах державного управління, військової та цивільної інфраструктури. Маємо цьому багато прикладів. Проте довкола Києва створено достатньо ефективну та ешелоновану систему ППО, яка в цілому здатна захистити місто від засобів повітряного нападу та постійно вдосконалюється. Однак імовірність прориву зони ППО у разі масованого ракетного удару все ж таки існує. Тому закликаю всіх киян та гостей столиці не втрачати пильність та вчасно реагувати на сигнали повітряної тривоги”, – сказав Олександр Павлюк.

Нагадаємо, що на Київщині діє комендантська година. Її продовжили щонайменше до 26 червня.

Нагору