ЖИТТЯ

Пошук зниклих безвісти в Україні: що мають робити родичі

В Україні тривають воєнні дії, зникає чимало людей. Що робити родичам, якщо їхні близькі зникли безвісти?

У країні триває війна, чимало українців за цей період часу зазнали горя і втрат. На жаль, багато хто вважається зниклими безвісти, деякі потрапили в полон. У таких випадках родичам рекомендують подати заяву до поліції про факт зникнення людини. Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на сайт Верховної ради України.

Закон України “Про правовий статус осіб, зниклих безвісти” визначає поняття “особа, зникла безвісти за особливих обставин”. Це – особа, яка зникла безвісти у зв’язку зі збройним конфліктом, воєнними діями, тимчасовою окупацією частини території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру.

Алгоритм дій родичів у таких випадках

  • Подати заяву про розшук до відповідного територіального органу Національної поліції України. Заяву може подати не тільки родич, а й будь-яка інша особа, якій стало відомо про зникнення.
  • Отримати від слідчого Національної поліції України витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) про відкриття кримінального провадження за фактом зникнення людини.
  • Надати слідчому Національної поліції України додаткову інформацію. Чим її більше, тим вищі шанси знайти зниклого. Це можуть бути: відомості про шрами, татуювання, пірсинг, імпланти; фото та відео зниклої людини; копії документів (паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтва органів державної реєстрації актів цивільного стану); медичні документи зниклої особи, зокрема від сімейного лікаря, хірурга, стоматолога, травматолога.
  • Надати біологічний ДНК-матеріал для експертизи (для батька, матері, дітей, братів та сестер зниклої людини). Для цього необхідно отримати направлення від слідчого Національної поліції України.
  • Маючи статус заявника, необхідно підтримувати зв’язок зі слідчим, який зобов’язаний повідомляти вас про хід слідства.

Важливо: У разі отримання інформації про зникнення людини слідчий зобов’язаний проінформувати Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Це може посприяти пошуку людини.

Куди ще можна повідомляти про зникнення людини:

  • цілодобова гаряча лінія: 089 420 18 67;
  • електронна пошта: rozshuk_zniklyh@police.gov.ua;
  • у Telegram: t.me/poshuk_znyklyh;
  • зателефонувати на 102.

В Україні зникли безвісти понад 100 дітей. Крім того, у російському полоні перебувають понад 1,5 тисячі цивільних українців. Також в Україні шукають безвісти зниклих та загиблих за ДНК.

Нагадаємо, що українські військові знищують склади боєприпасів та живу силу противника. Зведення Генштабу ЗСУ станом на ранок 22 червня дізнавайтесь тут.

Нагору