ЖИТТЯ

Окупанти втекли зі Зміїного, а борщ внесли до списку спадщини ЮНЕСКО: що позитивного було цього тижня

Україна отримає новий пакет військової допомоги від США на 800 мільйонів доларів, а росію визнали прямою загрозою НАТО. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор згадав кілька найпозитивніших новин тижня, що минає.

У Генштабі розповіли, чому насправді росіяни покинули острів Зміїний

У Генеральному штабі ЗСУ підтвердили інформацію, що російські окупанти залишили острів Зміїний, та переконують, що ворог не витримав ударів з боку захисників України. Про це заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних Сил України бригадний генерал Олексій Громов.

“Не витримавши вогню нашої артилерії, ударів ракетних військ і авіації російські окупанти залишили острів Зміїний. Однак окупант не полишає спроб захопити Донецьку та Луганську області, намагається утримувати захоплені райони Херсонської та Запорізької областей, намагається створити умови для наступу в Харківській та Миколаївській областях”, – розповів бригадний генерал.

Україна отримає новий пакет військової допомоги від США на 800 мільйонів доларів

Президент США Джозеф Байден оголосив про підготовку Україні нового пакету військової допомоги. Його загальна вартість складає 800 мільйонів доларів. Окрім вже знайомого українським захисникам озброєння, йдеться і про нові зразки.

“У наступні дні ми плануємо оголосити більше. Включаючи нову передову західну систему ППО, більше артилерії і боєприпасів, контрбатарейні радари, додаткові боєприпаси для реактивної системи залпового вогню HIMARS, які ми вже надали Україні, і ще більше HIMARS, які надійдуть з інших країн”, – заявив Байден.

росію визнали прямою загрозою НАТО

Лідери країн НАТО визначили росію як найбільш значущу та пряму загрозу для безпеки Альянсу. Це вказано у новій стратегічній концепції, яку ухвалили в Мадриді.

“російська федерація є найбільш значною і прямою загрозою безпеці союзників, а також миру і стабільності в євроатлантичному регіоні”, – йдеться у тексті ухваленої концепції, яка визначає стратегію НАТО на наступне десятиріччя.

НАТО реагуватиме на ворожі дії росії, посилюючи оборону всіх союзників. При цьому в стратегії також вказується, що Китай кидає виклик інтересам, безпеці та цінностям, а також прагне підірвати міжнародний порядок, заснований на правилах. Зазначимо, що у попередній концепції, опублікованій у 2010 році, росію називали стратегічним партнером, але цього разу це формулювання скасували.

Крім того, країни НАТО затвердив новий пакет допомоги для України, що включає прискорення постачання нелетального озброєння, посилення кіберзахисту та модернізацію оборонної промисловості. У довгостроковій перспективі НАТО допоможе Україні у післявоєнній відбудові.

З 1 липня в Україні почав діяти візовий режим з росіянами

З 1 липня почав діяти візовий режим з громадянами російської федерації. Видача візи не є гарантією того, що до України зможе в’їхати кожен охочий. Про це заявив голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко.

“Відсьогодні на кордоні почало діяти рішення уряду про припинення безвізових поїздок для росіян… Візовий режим дозволить посилити безпеку нашої держави. Тепер мету своєї поїздки до України кожному росіянину доведеться обґрунтовувати заздалегідь. Та хочу попередити громадян рф: навіть якщо отримали візу, розслаблятися не варто. Це ще не гарантує безперешкодний в’їзд до України. Адже власники візи мусять відповідати й іншим умовам перетину українського кордону. І прикордонники обов’язково їх перевірятимуть”, – заявив Дейнеко.

Український борщ внесли до списку спадщини ЮНЕСКО

Український борщ внесли до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує термінової охорони. Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

За правилами ЮНЕСКО, номінація була включена в чергу на розгляд у 2023 році. Проте, розпочата росією війна проти України за оцінками Організації створила загрозу цьому об’єкту культурної спадщини. Вони вирішили розглянути українську номінацію на включення до іншого переліку — Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує термінової охорони. Рішення про внесення прийняли на позачерговому засіданні у Парижі.

“Битва за борщ була розпочата ще до війни. І скільки б Маша Захарова (представниця російського МЗС) не розповідала, що “книги з кулінарії заборонялися, а рецепт страви тримали в таємниці та забороняли готувати” і взагалі наш борщ – це “прояв екстремізму та нацизму”, це “прояв екстремізму” тепер офіційно український, і офіційно під охороною ЮНЕСКО”, – заявив Ткаченко.

Відзначимо, що у списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО вже є український петриківський декоративний розпис, традиція косівської мальованої кераміки та козацькі пісні Дніпропетровської області.

Нагадаємо, що українська авіація знищила близько 20 одиниць ворожої техніки та два склади боєприпасів. Зведення Генштабу ЗСУ за 3 липня читайте тут.

Нагору