ЖИТТЯ

Заборону виїзду за межі областей для військовозобов’язаних скасували: заява головнокомандувача ЗСУ

Військовозобов’язані можуть вільно пересуватися Україною. Генштаб скасував своє резонансне рішення.

Генштаб ЗСУ скасував рішення про заборону виїзду за межі областей України для військовозобовʼязаних, якщо у них немає дозволу від військкомату. Обговорили це сьогодні, 6 липня, під час засідання Ставки Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України. Про це повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, передає Інформатор.

Проєкт рішення відправили на доопрацювання. Залужний зазначив, що таке рішення він ухвалив задля “недопущення подальших маніпуляцій довкола цього питання”.

За його словами, цей документ від початку стосувався винятково внутрішньої роботи територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. “Попри це, його поява в мережі спричинила численні маніпуляції, різночитання і навіть незаконні дії із перешкоджання переміщенню громадян, що стало підставою для дискредитації Збройних Сил України та військово-політичного керівництва держави”, – підкреслив головнокомандувач ЗСУ.

Зазначимо, що раніше Генеральний штаб ЗСУ заявив, що під час воєнного стану та мобілізації призовники, військовозобов’язані та резервісти не можуть виїжджати за межі “місця проживання” без дозволу від військкомату. Це підтвердив головнокомандувач ЗСУ. Але, за його словами, “жодних вказівок на перешкоджання переміщенню осіб упродовж найближчих днів з боку військового командування не надавалося”. Також він опублікував порядок отримання такого дозволу.

Згодом Генштаб надав ще одне роз’яснення про довідки для військовозобов’язаних. Вказав, що для переміщення в межах області дозволів отримувати не треба.

Вчора, 5 липня, ввечері президент України Володимир Зеленський публічно доручив міністру оборони, начальнику Генштабу і Головнокомандувачу ЗСУ доповісти всі деталі стосовно рішення про затвердження порядку отримання “якихось дозволів”. Попросив Генштаб надалі не ухвалювати таких рішень без участі президента.

Нагадаємо, що в Переяславі переселенцям надають гуманітарні набори – 13-кілограмові пакунки з різноманітними продуктами. Що це за допомога та що про неї думають ВПО, дивіться за посиланням.

Нагору