ЖИТТЯ

“Буде хліб – буде й перемога”: на Переяславщині вже втретє відтворили обряд зажинків

На Переяславщині біля села Циблі колектив “Славні Хоцьківчани” відтворив давній український обряд зажинання першого снопа. Як це було?

Культурно-просвітницький захід “Зажинки” проводиться на Переяславщині вже втретє, а в Циблівській громаді – другий рік поспіль. Організував його фонд Миколи Томенка “Рідна країна” спільно з НІЕЗ “Переяслав”, управлінням туризму КОДА, Університетом Григорія Сковороди в Переяславі та Національним університетом біоресурсів і природокористування України. Інформатор бачив, як це було.

Микола Томенко розповів, що в радянські часи акценти були трохи зміщені – простий народ працював, а потім начальники святкували обжинки. Втім, у давні часи для українців важливішим був саме обряд зажинків. Всі мусили прийти й попросити Бога, погоду й природу про добрий врожай. Томенко зазначив, що, проводячи такий захід, ми повертаємося до справді українських традицій.

Зазвичай на захід відтворення обряду зажинків запрошують українських зірок – співаків, акторів, спортсменів. Цьогоріч не запрошували нікого. Організатори пояснюють, що наразі більшість медійних персон переважно перебувають за кордоном. Наголошують, що там вони справді потрібні – збирають кошти на допомогу й пояснюють світові ситуацію в нашій країні.

– На жаль, великі масові заходи ми зараз проводити не можемо. Насправді, я хотів назвати це “воєнними зажинками”. Зараз дуже непростий період. Нещодавно бачив статистику, де вказано, що зараз 25% наших полів ми не контролюємо. На сьогоднішній день жнива – це надважливо. Думаю, що нам і лозунг можна підкоригувати: “Буде хліб – буде й перемога”, – сказав Микола Томенко.

Обряд зажинання першого снопа демонстрував творчий колектив художньої самодіяльності “Славні Хоцьківчани”. Його членкиня Наталя Буря розповіла, що раніше колектив називався “Хоцьківчанка”, бо в ньому були винятково жінки й дівчата, але коли серед них з’явилися чоловіки, назву довелося змінювати.

– Жнива завжди були святою справою на українській землі. З їхнім початком село завмирало, вдома залишалися тільки хворі, старі й малі. А поля чекали трудових і мозолястих хліборобів. Жнива завжди починалися за тиждень до Петра або одразу ж після нього. Це завжди було в легкі жіночі дні – середа, п’ятниця або субота. І звісно ж, починалося це все із обряду зажинків, – розповіла Наталя Буря.

Обряд зажинків колектив “Славні Хоцьківчани” демонстрували у театралізованій формі – співали народні українські пісні, вели діалоги, жартували. Перший сніп вони подарували голові Циблівської громади Олександру Палагуті, таким чином бажаючи громаді подальшого розквіту й вдалого врожаю. Після цього його та інших гостей заходу запросили показати їхнє вміння працювати в полі з косою у руках.

Нагадуємо, що минулого року обряд зажинання першого снопа відтворювали неподалік села Пологи-Яненки. Туди з’їхалося чимало зірок, серед яких була найсильніша людина планети. Як святкували рік тому, дізнавайтеся у відеосюжеті за посиланням.

Юлія Кравченко

Відео: Дмитро Кусай

Нагору